Над 1000 ендоскопски процедури са извършени за 2018 година в

...
Над 1000 ендоскопски процедури са извършени за 2018 година в
Коментари Харесай

Над 1000 ендоскопски процедури извършиха за година в болницата в Горна Оряховица

Над 1000 ендоскопски процедури са осъществени за 2018 година в ендоскопския кабинет в Първо вътрешно поделение на болничното заведение в Горна Оряховица. В кабинета главно работят гастроентеролозите доктор Любомир Костурков и сина му доктор Илко Костурков.

„През кабинета са минали пациенти с разнообразни диагнози: гастрити, диафрагмални хернии, езофагитни промени, язви на стомаха и дванадесетопръстника, дивертикули на дебелото черво, хронични и уцерозни колити“, разяснява доктор Костурков младши.

За годината са осъществени и 95 полипектомии. За интервала са регистрирани над 50 новооткрити злокачествени формирания. Някои от тях са диагностицирани на ранен стадий, което дава опция за цялостното излекуване на пациента. В други случаи те не са уловени в точния момент, което пък довежда до тежка и продължителна терапия.
Най- доста – 32 на брой, са злокачествените формирания на дебелото черво, следвани от тумори на стомаха, черния дроб и панкереаса.

Пациентите, прегледани в кабинета, са от целия регион- от общините Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица.

От няколко месеца, след закупуването на спомагателни устройства към актуалната ендоскопска инсталация, стана допустимо осъществяването на ендоскопски мукозни резекции (усъвършенстван способ за премахване на предракови формирания от дебелото черво и стомаха). При навременна диагностика и съответни ограничения от страна на медиците, пациентът може да си спести редица затруднения.

В тази връзка доктор Илко Костурков предлага всички пациенти с новооткрит болнав синдром, продължителни коремни болки, кървене, нарушен темп на дефекация, незабавно да се насочват към гастроентеролог за уточняване на казуса.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР