Над 1000 души в Пловдив вече са поискали да сменят

...
Над 1000 души в Пловдив вече са поискали да сменят
Коментари Харесай

Над 1000 души вече поискаха да сменят печките с безплатен ек...

Над 1000 души в Пловдив към този момент са поискали да сменят печките на твърдо гориво с нов екологичен тип отопление. Това стана ясно на конференция на общината, на която бе показан план " Мерки за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление ". Той се финансира от Европейския съюз и е на стойност 13,8 млн. лв..

„ Качеството на въздуха е проблем, който постоянно е във фокуса на вниманието на ръководството на мощно урбанизираните градове, какъвто е и Пловдив. Всяка година тихо-тихо поради неприятния атмосферен въздух в градовете си отиват над 1 млн. души. За към 5 година от лицето на земята се изтрива цяла една България и по тази причина този план е толкоз значим за нашия град “. Това съобщи при откриването зам.-кметът по " Екология и опазване на здравето " Анести Тимчев. И добави, че екологичните изгоди на плана са доста и неговото осъществяване

ще спомогне Пловдив да се трансформира в по-чист и добър град за живеене.



Зам.-кметът Анести Тимчев и специалисти показаха плана за замяна на печките на твърдо гориво с екологично

" Нашата задача, нашата задача по този въпрос е да работим непрекъснато за понижаване броя на употребяващите твърдо гориво за отопление, тъй като 57 на 100 от фините прахови частици в града се генерират точно от него “, добави Тимчев. По думите му доста хора не знаят, че енергийни помощи се дават освен за твърдо гориво, само че и за ток, газ и топлоенергия, изясни Тимчев. И добави, че помощите не се губят при промяна на типа отопление.

Той и шефът на Дирекция " Екология и ръководство на отпадъците " в Общината Вяра Колева приканиха пловдивчани да се възползват от опциите на европейската стратегия и да заменят отоплението на твърдо гориво с по-екологично, отговарящо на европейските условия - на електричество, пелети, газ или централно парно отопление.

В момента тече подготвителният стадий на плана, в който се изследват настройките на популацията. От Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ оказват непрекъснато подпомагане на жителите, които желаят да аплайват по програмата, а

експерти ще подкрепят техния избор на ново отоплително оборудване.



Присъстващите в залата бяха осведомени с изискванията за кандидатстване

В Община Пловдив в границите на предварителната акция по плана към този момент има подадени над 1000 заявления на жители, които желаят да подменят старите си печки. Приемането на заявки ще продължи до 23 май т.г. в районните администрации или посредством електронната форма на уеб страницата на Общината. За въпроси и повече информация е открита и безвъзмездна телефонна линия: 070050032.

Одобрените ще могат да получат от общината ново отоплително устройство с доставка и монтаж, ремонт на остарялото устройство, както и инструктаж за прилагане на новото. Ползвателят получава и 2 година гаранция за новия отоплителен апарат, изясни Вяра Колева.

Разработва се електронна система, която ще съпътства целия развой, и по този начин кандидатстващите ще могат във всеки един миг да наблюдават и получат информация по какъв начин върви процесът по подмяната на отоплителния апарат.

Допустимите претенденти ще бъдат интервюирани от механически лица с въпроси, които касаят жилището и семейството. А по-късно ще бъдат поканени да подпишат формуляр за кандидатстване и за избраните уреди, изясни Лияна Аджарова, началник на Обединение " Чист въздух за Пловдив ", което е реализатор на плана.

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР