Над 100 земеделски производители са директни доставчици на Метро България.

...
Над 100 земеделски производители са директни доставчици на Метро България.
Коментари Харесай

"Метро" изкупува плодове, зеленчуци и месо директно от фермери

Над 100 аграрни производители са директни снабдители на " Метро България ".

Още по тематиката
Конкурсът " Новите съумели " на фондация LocalFood.bg връчи своите първи годишни награди на седем микропредприятия, почнали активността си през 2016 година

Реализацията на самодейността ще стартира през май 2017 година

Повече от 100 аграрни производители на плодове, зеленчуци и месо стартират да доставят непосредствено продукцията си до магазините на " Метро България ". До края на годината броят им ще надвиши 200, стана ясно при формалния старт на плана на веригата " Отгледано с грижа в България ".

Над 12 000 тона годишно

Компанията залага в асортимента си за 2017 година над 150 сорта български плодове и зеленчуци и чака над 12 хиляди тона годишно минимално количество, доставено непосредствено от фермерите. Целта е да има целогодишна доставка и на прясно месо от български ферми – агнешко, телешко, от източнобалканска свиня, от свободно отглеждани пилета, обясниха от веригата.

" Стартирахме плана преди осем месеца и работихме дълго и настойчиво. Искаме да предложим по-различен модел на търговия, да срещнем локалните дребни производители с нашите магазини ", разгласи Георги Илиев, шеф и шеф " Продажби " на " Метро България ".

Новият модел на работа включва, вместо магазините да се зареждат от два логистични центъра, да се изкупува продукция непосредствено от фермери в районите, в които веригата има магазини. Както е известно, компанията има 11 обекта в страната - в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора. За да дефинира сътрудниците си, веригата употребява база данни на земеделското министерство и организира обучителна стратегия измежду фермерите с поддръжката на Националната работа за препоръки в земеделието. " Метро България " си партнира и с Института по зеленчукови култури " Марица " в Пловдив, където експерти работят за достоверния усет на локалните сортове.

В подготовката си за работа по новия модел комерсиалната верига промени и своите отдели за " плодове и зеленчуци " и " месо ". Ръководителите им са минали през особено образование, а след полагане на изпит са получили документ, публикуван от Аграрния университет в Пловдив. Тяхна е грижата да обучат сътрудниците си от магазините за новия метод на работа в двата отдела.

" Ние ще доставяме на " Метро " домати. За нас това значи по-голям и сигурен пазар, както и сигурна цена за продукцията ", разяснява за " Капитал " Христина Гавова от Сливен. Семейната плантация за биодомати, която се управлява от брат й – Коста Гавов, е основана преди три години с поддръжка на мярката " Млад фермер " от Програмата за развиване на селските региони. Стопанството е в интервал на преход, след което следва узаконяване за биопроизводство. " Досега продавахме в магазини и на локални фермерски изложби в региона на Сливен и Нова Загора. Сега партньорството с " Метро " ще разшири пазарите ни ", добавя Христина Гавова.

По данни на веригата от ноември предходната година, когато беше оповестено началото на плана, делът на българските артикули в магазините на " Метро България " се движи сред 40% и 50% по отношение на цялата продукция, а плодовете и зеленчуците са с 20 млн. лева продажби годишно.

" Градините на Billa "

" Billa България " също работи с български производители на плодове и зеленчуци. От няколко години веригата сполучливо развива плана си " Градините на Billa " и си партнира с над 30 фермери, които отглеждат продукцията си в над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя в цялата страна. Веригата и земеделските стопани възнамеряват взаимно какви количества и типове продукция са нужни, а " Билла " подсигурява изкупуване на цялото контрактувано количество през идната година.

Експертите на веригата управляват качеството на продукцията от подбора на семена през засаждането, развъждането и третирането до беритбата, пакетирането, превоза, съхранението и излагането на плодовете и зеленчуците в магазините. Сроковете на заплащане са много по-кратки от нормалните 30 дни. Веригата оказва и логистична поддръжка, когато земеделският производител няма личен камион.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР