Над 100 възпитаници на Математическата гимназия събраха подписка в защита

...
Над 100 възпитаници на Математическата гимназия събраха подписка в защита
Коментари Харесай

Ученици си искат учителя по история с подписка

Над 100 ученици на Математическата гимназия събраха подписка в отбрана на преподавателя по история. „ Г-н Иванов е добър преподавател, споделя ни забавни истории, които уголемяват нашите познания. Заради това, че някои наши съученици не го харесват, не трябва да бъде принуждаван да напуща ”, са написали в нея младежите. Неколцина я занесли в Регионалното ръководство по обучение и я връчили персонално на началника Иванка Киркова. В учебното заведение обаче има и настроения против преподавателя. Самият той, откакто не срещнал поддръжката на управлението и усетил, че договорът му няма да бъде удължен след изпитателния период, самичък подал оставка. Така историкът става следващият учител, който си потегля от МГ след промяната на управлението.

Румен Иванов е единият от двамата братя от турски генезис, които се прочуха преди години, когато приключиха археология в Пловдивския университет. Днес е

докторант по археология с няколко книги.

8 година опитваше безрезултатно да влезе в клас. Спечелил мястото в Математическата с конкурс през февруари.

Нямаше проблеми до оформянето на срочните и годишните оценки, споделя преподавателят на 11 паралелки от 9., 10. и 11. клас. Конфликтът тръгнал от 9. Д. Изпитал ученичка, защото са нужни 5 настоящи бележки, с цел да оформи крайната оценка. Тя не му дала отговор и <210> писал двойка. В идващия час вдигнал различен, също неопитен. Момичето избухнало, че на него дава по-лесни въпроси. „ Помолих я да не крещи и предложих да отидем при директорката, само че тя бе заета ”, споделя Иванов. Докато чакат, се изсипал целият клас. Момиче, което не познавам, викна, че сестра му се депресирала, тъй като съм <210> писал 2, споделя учителят. И прибавя, че заплашила: „ Баща ми на следващия ден ще пристигна да ви пребие.

Знаете ли кой е баща? Ще изхвърчите отсам! ”.

В междучасието директорката Веселина Карапеева влезнала в разбунения клас, само че не разрешила преподавателят да взе участие в диалога.

Учителят споделя, че паралелката редовно се държи зле. Учениците не слушат, не пишат, освиркват и го подиграват. Чувал намеци за етническата си принадлежност. В отговор на напъните му момиче му споделило: „ Какво Ви интересува какво се случва с нас? Нали си взимате заплатата? ”. По време на анкетите, в които децата правят оценка учителите си, друга деветокласничка подхвърлила: „ Сега сте в нашите ръце! ”. Затова настоял въпросниците да не стават инструмент за доноси.

След като се разразила бурята към Иванов, в негова отбрана скочили други възпитаници. Момичета го питали дали да приказват с директорката. „ Не споделих нито да, нито не, не желая да въздействам ”, безапелационен е историкът. До оня миг Веселина Карапеева не го била потърсила да чуе неговата позиция. Момичетата настояват, че не приела и тях, а след това обществено оповестила да не се месят в работата <210>. Когато след време въпреки всичко повикала Иванов, му обяснила, че родители идвали при нея. „ Каза ми, че е длъжна да си отбрани учениците.

От какво!? Аз да не съм бандит!? ”,

недоумява преподавателят. Попитал по кое време може да употребява отпуск, тъй като е археолог и му предстоят разкопки. Отговорът бил, че няма да употребява, ще се види по какъв начин ще завърши инспекцията и ще се мисли по какъв начин да се действа през септември. В края на август изтича изпитателният му период. Разговорът бил първи знак на учителя, че следва освобождение. Той твърди, че по-късно почнала опозиция и от други класове. До него стигнало даже, че класна посъветвала децата да го запишат на видео в час, с цел да потвърдят по какъв начин работи и да го злепоставят. „ Къде попаднах! Не е ли това елитна гимназия с умни деца? ”, пита Иванов. Преди да напусне, оформил бележките, с цел да не бъдат ощетени учениците. Те би трябвало да бъдат оставени на експертите и педагозите, не на капризите на родителите, обобщава учителят.

Преподавал консервативно и прекалено много за Османската империя

Противниците на Иванов настояват, че първите настроения против него се появили още след постъпването му, тъй като прекалено много приказва за Османската империя. Преподавателят не отхвърля, че се наложило да влезе в един 8. клас, че е експерт по Османската империя и се случил урок, в който засегнал тази тематика. Но е безапелационен, че това е преиначено. „ Темата беше Просвещението в Западна Европа и споделих неща, които не са в учебника ​- че кръстоносните походи са се сблъскали с османската цивилизация. А тя се оказала по-напреднала в математиката и в други науки, заради което някои книги са били преведени на латински - прецизира учителят. - Казал съм го, с цел да е забавно, не с пропагандни цели. ” Категоричен е, че се е придържал към образователното наличие, без волности.

Срещу него има и упреци, че до момента в който предшествениците му употребявали съвременни способи, той предпочитал класическите. Ползвал съм филми и презентации, твърди учителят. Но когато пуснал видео за Балканските войни с карти и разположение на войските, учениците декларирали, че цялостен час нищо не правили.

Харвард желае книгите му

След като напуща просветителната система, Румен Иванов е на крачка да си отиде и от България. Казва, че на едно и също отношение поради произхода си се натъква и на улицата, и измежду археолозите - щом опише нещо за Османската империя, стартира да се пояснява като втълпяване.

„ Постоянно се приказва по какъв начин младежи би трябвало да влязат в учебно заведение. Ето ме - един младеж. Аз съм академик, обикновено е в някоя област да съм по-добър. За неволя, това е османската история ”, регистрира Иванов. Преди ползите му били в праисторията, до момента в който преподавателка го посъветвала да употребява турския си в неразучена област. Владее го, тъй като татко му е помак, а корените му по майчина линия водят към турците край Комотини. Днес регистрира, че това работи против него, вместо да оказва помощ. Но не на всички места. Когато излязла книгата му за османските надписи, от Харвард поискали 3 бройки за библиотеката си.

Сега на Румен Иванов му следва археологическо лято по пътя на газопровода край Зайчар. Ще продължи да оказва помощ и за музея на Медицинския университет.

Директорката Веселина Карапеева: Нямаше да го освободя, оказахме поддръжка



„ Не съм желала да приключвам контракта на Румен Иванов, съобщи директорката на Математическата гимназия Веселина Карапеева. - При назначението му бе избран преподавател ментор, който да го направлява за просветителния развой и учебната документи. Имаше голяма поддръжка, отрасловият зам.-директор също наблюдаваше часовете и му оказваше методическа помощ. ”

На въпроса за позицията й във връзка спорните отзиви за преподаването на учителя, Карапеева отвърна: „ Като шеф съм длъжна да ревизира всеки сигнал. След като бяха изслушани учениците, приказвах с Румен Иванов и му споделих, че държа образователният развой да е на равнище. Че мое обвързване е да пазя възпитаници и сътрудници. Двойка не значи, че ще заема страната на ученика. Дадох му препоръки за работата, тъй като е без опит. Оказахме му поддръжка, само че в последните месеци той стартира да страни. Не съм го поставяла в обстановка, в която да се усеща разследван. Поискала съм тетрадки на негови възпитаници, въпреки че той не е претендирал воденето им, тъй като това е метод да ревизира образователния развой и тетрадките са доказателства към констативния протокол. Това е методическа помощ, не инспекция. В един миг изпаднахме в обстановка, когато той споделя на всички, че ще напуща, тъй като е археолог и ще върви на разкопки. Аз нямах тази информация. Назначен е на свободен щат, с изпитателен период 6 месеца, през които да следя работата му ”.

Веселина Карапеева и заместничките й отхвърлиха да са чували за насмешки във връзка етническия генезис на Иванов. Даже в противен случай - имало напън затова да не бъде назначен. „ Ние сме хора. Длъжни сме да дадем късмет на всекиго. Да напусне е негово решение, не съм го принуждавала. Преди всяко деяние би трябвало да има обстоятелства и доказателства. За момента няма такива срещу него ”, сподели Карапеева. И увери, че учителят не е приказвал с нея за желанията си да върви през лятото на разкопки. „ Докато не се завърши с образователния развой, документите и образователната година, а тя приключва на 14 септември, не може да се употребява отпуск ”, добави директорката.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР