Над 100 ученици са били отвлечени в нигерийския северозападен град

...
Над 100 ученици са били отвлечени в нигерийския северозападен град
Коментари Харесай

Над 100 ученици са отвлечени в град Курига

Над 100 възпитаници са били отвлечени в нигерийския северозападен град Курига , настояват очевидци. Учениците са били на територията на сборната площадка в към 08:30 ч. локално време, когато десетки въоръжени мъже на мотоциклети са пристигнали в образователното заведение, заяви „ BBC “ Децата на възраст сред 8 и 15 години са били отведени принудително дружно с един преподавател , описват още очевидци.

Така наречените банди за отвличания са похитили стотици хора през последните години, изключително в северозападната част на страната. Въпреки това, през последната година преди да се случи актуалният случай, се наблюдаваше прочут спад в броя на всеобщите отвличания на деца.

Очевидец твърди, че един възпитаник е бил прострелян от въоръжените лица и сега е признат за лекуване в болничното заведение в Бирнин Гвари. Град Курига се намира в щата Кадуна, като локален държавен чиновник удостовери за случая пред „ BBC “, само че не пожела да даде детайлности.

През януари бандити са умъртвили шеф на учебно заведение в региона и са отвлекли брачната половинка му. Отвличането е осъществено дни откакто десетки дами и деца са били отведени срещу волята им от ислямистката формация „ Боко Харам “, до момента в който събирали дърва за огрев в североизточната част на Нигерия. Въпреки това се счита, че двата случая на всеобщи отвличания не са свързани между тях.

Престъпните банди за отвличания , които всяват боязън в жителите, населяващи северозападната част на Нигерия, публично не са обвързани с членовете на „ Боко Харам “ , които работят в североизточната част на страната. Все отново, има сведения, че от време на време те са работили дружно .

В опит да се ограничи разрастващата се и доходоносна промишленост на отвличанията в Нигерия през 2022 година беше признат спорен закон , който разгласи за закононарушение и заплащането на откупи . За това се планува присъда от минимум 15 години затвор, само че досега никой не е бил задържан. По-рано тази година фамилията на сестри, отвлечени в столицата Абуджа, отхвърли изказването на полицията, че силите за сигурност са избавили девойките, като посочи, че не е имало различен избор, с изключение на да заплати откупа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР