Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали в

...
Над 100 служители на полицията и ДАНС са участвали в
Коментари Харесай

Европейската прокуратура разследва източване на 5 млн. от жп проекти у нас, има арести

Над 100 чиновници на полицията и ДАНС са взели участие в претърсвания на 28 адреса в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. При обиските, осъществени в домовете на обвинените и в обектите на разследваните компании, са арестувани две лица, оповестиха от европейското обвиняване на уеб страницата си.

Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от Национална компания " Железопътна инфраструктура " по отношение на усвояването на еврофондовете.

Разследваните два планове са за обновяването на линията София - Пловдив в регионите на Костенец и Септември, чиято стойност е над 130 милиона евро, финансиран от Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), както и ремонта на трасето Пловдив - Бургас в региона сред Оризово и Михайлово, финансиран от Кохезионния фонд по Оперативна стратегия " Транспорт " и " Транспортна инфраструктура " в размер на над 111 милиона евро.

Бенефициент на европейско финансиране за общо над 241 милиона евро и по двата плана е Националната компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Подизпълнители са две частни компании с интернационално присъединяване.

Работата по тези два сектора от железопътните линии към момента продължава, само че към този момент са осъществени няколко заплащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването е за допустима корист с европейските средства и пране на пари. Изпълнителите са обвинени, че за къс интервал от време са направили фиктивни парични преводи към верига от кухи компании, което е довело до изтегляне на суми в брой на стойност над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от престъпно проявени лица, се споделя още в известието на ръководената от Кьовеши институция.

Продължава следствието, с цел да се откри естеството и степента на хипотетичните незаконни действия.

Преди два дни полицията реализира първия арест в България, пожелан от европейското обвиняване - този на кмета на Генерал Тошево, арестуван за вероятни злоупотреби по стратегия за саниране. Валентин Димитров бе задържан на 9 август, а ден по-късно излезе от ареста против 10 000 лв. гаранция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР