Над 100 са проведените за месец полицейски операции в цялата

...
Над 100 са проведените за месец полицейски операции в цялата
Коментари Харесай

Главният секретар на МВР: Купуват гласове срещу вноска за бърз кредит

" Над 100 са извършените за месец полицейски интервенции в цялата страна. Резултатите са забележими - както по линия на битовата престъпност, по този начин и по линия на текстовете, свързани с изборното законодателство. Към петък имаме близо 60 досъдебни бързи производства по тези текстове. Около два пъти и половина са досъдебните производства повече спрямо предходните избори към съответния миг. Има над 350 оперативни и очевидни сигнали, които се добиват от разнообразни източници и се ревизират в цялата страна. Кипят и редица логистични мероприятия, свързани с организирането на изборите ".

Това сподели пред БНР основният секретар на МРВ гл. комисар Петър Тодоров.

И добави, че за пазаруване на един глас се оферират разнообразни форми на стимулиране - директно предоставяне на пари над 100 лв., опрощаване на задължения, опрощаване на вноски по бързи заеми, предоставяне на хранителни артикули, предоставяне на обществена услуга.

" Купувачите на гласове са контингент, който прави и други типове закононарушения. Те вършат всичко допустимо да не дадат опция да потвърдим незаконната им активност ".

В предаването " Неделя 150 " гл. комисар Тодоров уточни, че е изработен разбор на всички рискови секции и те са обект на изключително внимание ".

Във връзка с незаконната миграция основният секретар разясни, че ако броят на предотвратените незаконни влизания за 2019 година е 7500, през 2020 година е над 14 000, през 2021 година - 55 000, то през предходната година - 168 000.

" За страдание, през последните 10 години са съкратени над 2000 щата на гранични служители на реда, а в същото време са командировани хора от други структури, на които не е това работата. През последните месеци работим по пренасочване на щатове, финансиране на спомагателни 2000 щата, сега тече интензивно образование на гранични служители на реда. Усилията са към техническо обезпечаване на границата, 110 км досега се пазят единствено с жива мощ. Близо 200 км имат някакво техническо обезпечаване, само че задачата е то да се усъвършенства ".

Той уточни, че трафикът на незаконни мигранти е доста печеливш бизнес, проведен във всички страни по трасето на мигрантите:

" Това са добре структурирани на равнища огранизирани незаконни групи и нашите старания са да удряме горните равнища на тези групи. За да бъдем до дъно сполучливи, са нужни взаимни старания на всички страни по продължение на тези канали. Имаме положително взаимоотношение с Турция - има работна група, която в действително време обменя информация. Такава група се основава сега със Сърбия. Изключително положителни контакти имаме с австрийската страна. Инициативата на министър Демерджиев и " Европол " е да се сътвори до дни работно-оперативна група на територията на страната с представители на " Европол " и на наранени по трасето страни. Спектърът на хората, които транспортират мигранти, досега включва 18 националности. Социалният статус на българските жители е разнороден. Една от аргументите за това е, че наказванията, които се плануват, са извънредно занижени. Ако за предходната година имаме 3000 издадени присъди, от тях ефикасните са към 150. Ефективните присъди са до 5-6 месеца. За една такава активност в прилежащи страни за такава активност се постановат присъди за десетки години лежане в затвор. Предложихме промени в тези текстове още през ноември предходната година, когато имаше ескалация на незаконния мигрантски напън ".

Според него политическо говорене е изказванието за взрив на битовата престъпност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР