Над 100 публични личности от политиката, културата, науката и медиите

...
Над 100 публични личности от политиката, културата, науката и медиите
Коментари Харесай

Над 100 интелектуалци отправиха апел за съставяне на проевропейско правителство

Над 100 обществени персони от политиката, културата, науката и медиите приканиха за сформиране на проевропейски кабинет в границите на новоизбраното 49-о Народно заседание.

Те приканват " политическите партии, които се дефинират като проевропейски, да реализират съгласие и да образуват парламентарно болшинство към ясни цели и неоспорим претендент за министър председател, което да поеме отговорност за извеждане на страната от задълбочаващата се политическа и икономическа рецесия ".

Според тях образуваното с тази поддръжка държавно управление би трябвало да задълбочи политиката на интеграция на България в Европейския съюз и НАТО, да отбрани приемането ни в Шенген и Еврозоната, да предприеме незабавни ограничения за излекуване на правосъдната система и интегритет в ръководството, както и да окаже действителна помощ на Украйна в битката ѝ против съветската експанзия.

Подписалите считат, " европейското бъдеще на България е застрашено и би трябвало да бъде предпазено със храброст, увереност и достолепие, както на полето на интернационалната политика, по този начин и в границите на вътрешния политически спор ".

Призивът беше оповестен в профила във " Facebook " на Вили Лиликов - един от учредителите на ДСБ и няколко мандата общински консултант от Съюз на демократичните сили и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. (Цялата обява вижте най-долу в статията).

Пред БиТиВи Лилков съобщи, че отиването на последващи парламентарни избори ще утежни в допълнение обстановката както за страната, по този начин и за първите две политически сили, по тази причина той акцентира, че те би трябвало да седнат на масата за договаряния.

Пред Нова телевизия един от подписалите се интелектуалци - Иван Сотиров - политически наблюдаващ и анализатор, някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили, съобщи, че първите две обединения - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ", би трябвало да се коалират, тъй като това било желанието на 2/3 от твърдите ядра на гласоподавателите им.

" Целият български народ, или най-малко хората от демократичната общественост, които са с очевидна евроатлантическа ориентировка, желаят да не се връща едно минало, с което се надявам, че сме скъсали окончателно ", сподели той и добави, че гласоподавателите не са дали мандат на никого да ръководи самичък. " Когато си с 600 хиляди гласа, са ти дали мандат да седнеш, да се схванеш с другия и да търсиш решения на главните проблеми ", акцентира политическият анализатор.

Според него партиите би трябвало да поемат отговорност за политическото си присъединяване в едно болшинство, което ръководи. Най-опасното е партиите да се скрият зад сякаш безпартийни експертни фигури.

Освен Сотиров, останалите имена, които се открояват в подписката са на Едвин Сугарев, Здравка Евтимова и Алек Попов, Влади Въргала, Велизар Шаламанов, Вили Лилков, Тодор Тагарев, Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Орлин Павлов, Евгений Михайлов, Евдокия Манева, Красен Станчев, Огнян Минчев и други

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР