Над 100 протестиращи срещу драстичното поскъпване на цената на водата

...
Над 100 протестиращи срещу драстичното поскъпване на цената на водата
Коментари Харесай

Хора от 6 села протестираха срещу увеличение цената на водата /снимки/

Над 100 протестиращи против фрапантното повишаване на цената на водата се събраха, с цел да поддържат настояванията на живущите в селата Зверино, Оселна, Елисейна, Зли дол, Игнатица и Очин дол. В тяхна поддръжка се разгласи и общинският кмет- инж. Генади Събков, както и кметовете на шестте най-засегнати села.
С кротичък митинг и флашмоб на път II-16 /Мездра-София/, хората се оповестиха срещу готвеното нарастване на цената на водата. Според засегнатите поданици повишаването е незаслужено, защото водоснабдяването в региона е гравитачно, без разноски за електрическа енергия и помпи.
„ Цената на водата би трябвало да остане, каквато е сега 1.30 лева за куб.м. Това е действителната й стойност. Предвижданото нарастване с близо 0.70 лева е нереално и непостижимо за всички ни. В Зверино непрекъснато има повреди, а в това време нито един тръбопровод не е заменен. Не виждам за какво тогава се готви повишаване “, сподели Митко Петров.
Според локалните поданици концепцията за повишаването на водата е голословно, поради обстоятелството, че водопроводната мрежа в тези обитаеми места е построена преди век от предците им, с непринуден труд и самооблагане.
„ За нас сходно нарастване е безчинство. Добре си припомням по какъв начин преди години ходех с баба и дядо по 8-9 км, с цел да построяват тръбопровод. Мрежата в тези села е направена на доброволни начала, а в този момент някой желае да усили фрапантно цената на водата, която „ ръководи “ наготово “, добави Христо Чирпанлиев.
Населението в селата, чиито поданици стачкуват е формирано най-вече от пенсионери и хора в неравностойно състояние. Те са безапелационни, че не са в положение да заплащат толкоз скъпа вода.
„ Аз вземам пенсия в размер на 180 лева Повечето хора в Зверино се грижим за зеленчукови градинки в дворовете си, с цел да произвеждаме зеленчуци и да облекчим фамилния бюджет. Едва се оправяме в този момент при цена от 1.30 лева за куб.м. вода. Не виждам по какъв начин ще оцелеем, в случай че водата нарастне на 2 лева за куб.м “, сподели Виолета Иванова.
Кметът на Община Мездра поддържа настояванията на протестиращите и е горделив, че заинтригуваните жители показват интензивно позицията си по отношение на явната неправда.
„ За мен нашите съграждани, които през днешния ден показват своето неодобрение са представители на актуалните будители в България, които отстояват общите ползи. Общият интерес на хората от дефилето в тази ситуация е да се резервира цената на водата. Мотивите са прочувствени и финансови. Водата е живот - не разкош. Не можем и не трябва да одобряваме умерено и обикновено нарастване на жизненоважен запас.
„ ВиК “ ООД- Враца е стопански устойчиво сдружение, за което сходно покачване не е приоритет. Евентуалните доходи биха били оскъдни. Важно е да се преодолее едно политическо решение, което постанова да има сходно равнене цената на водата за всички консуматори “, сподели инж. Събков.
Жители и ръководещи се надяват на скорошно решение на казуса с повишаването на водата в селата.
„ Ръководството на „ ВиК “ООД-Враца ни изясни, че е благосклонно към селата Зверино,Оселна, Елисейна, Зли дол, Игнатица и Очин дол, защото през последните 5 години са вложени 500 000 лева в тези обитаеми места. На срещата шефът на сдружението господин Престойски одобри план-програмите ни и даде обещание до 13.12.2017г. да вземе решение кои от предложенията ще бъдат включени в 5-годишната стратегия за развиване на сдружението. За нас е значимо, в случай че има повишаване, то да е гладко, а не фрапантно “, сподели Цанко Цанев, кмет на с. Зверино.
Протестиращите са безапелационни, че в случай че настояванията им не бъдат чути от способените органи и властимащите, са подготвени да преминат към гражданско непокорство.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР