Над 100 пчелари се събраха на протест пред сградата на

...
Над 100 пчелари се събраха на протест пред сградата на
Коментари Харесай

Пчелари опушиха МЗХГ, за да не ги жили

Над 100 пчелари се събраха на митинг пред постройката на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София. Те упорстват да им бъде изплатена държавната помощ de minimis поради загубите през актуалната година.

Недоволните желаят да се уреди и трайно субсидирането в бранша за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година.

Демонстрантите възпламениха своите пушилки, с които авансово опушват кошерите, с цел да не бъдат жилени - по този начин те театрално демонстрираха и че н е са съгласни с провежданата политика в бранша на пчеларството.

Протестиращите сложиха и черен ковчег с костюм на пчелар в него на входа на министерството.

 60% по-малко мед сме произвели през 2018 година
60% по-малко мед сме произвели през 2018 година

Пчеларите излизат на митинг поради неналичието на обезщетения

Протестът се организира при засилено полицейско наличие.

Протестиращите носят и плакати с надписи " Затвор за отравяне на пчелни фамилии ", " Не на смесването на български мед, с вмесен мед от трети страни! ", " Опрашването не може да е за сметка на пчеларя ", " Опрашването не е даденост. За да има пчели трябват пчелари! ", " Искаме основаването на акредитирана лаборатория за проучване и разбор на отровени пчели ", " Оставка на зам.-министър Димитров ", " Пчелите ни умират, децата ни емигрират " и други.

Председателят на столичната пчеларска организация Михаил Михайлов съобщи, че пчеларските организации упорстват за Създаването на експертно-консултативен съвет за решение проблемите в бранш пчеларство и възнаграждение на опрашвано и записано пчелно семейство.

 Пчелари стачкуваха поради орязани средства Обновена
Пчелари стачкуваха поради орязани средства

Дъждовната пролет и топлата зима са причина за смъртността на пчелите

В последните години се следи непрекъснат спад на производството в бранша, като единствено производителите са намалели с над 40% . В доста региони на страната годината е нулева за добива, а имаше и епидемиологично измиране на пчели.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР