Над 100 индивидуални запитвания за разяснения по процедурата отчитат от

...
Над 100 индивидуални запитвания за разяснения по процедурата отчитат от
Коментари Харесай

Мярката за ВЕИ и батерии за бизнеса - много въпроси, малко подадени проекти

Над 100 самостоятелни запитвания за уточнения по процедурата регистрират от Министерството на нововъведенията и растежа. Липсата на подадени планове не е изненада, защото кандидатстване изисква характерна подготовка. Бюджетът от 200 млн. лева по мярката може да бъде повишен доста, само че това ще стане най-рано през лятото.
Повече от месец след по Плана за възобновяване, по нея към момента няма взрив на подадените планове. Мярката е ориентирана напълно към бизнеса, като упованията са, че ще бъде повече от атрактивна, а заявките доста ще надвишават бюджета от 200 млн. лв..
Над 100 самостоятелни запитвания за уточнения по процедурата регистрират от Министерството на нововъведенията и растежа. Липсата на подадени планове не е изненада, защото кандидатстване изисква характерна подготовка. Бюджетът от 200 млн. лева по мярката може да бъде повишен доста, само че това ще стане най-рано през лятото.
Повече от месец след по Плана за възобновяване, по нея към момента няма взрив на подадените планове. Мярката е ориентирана напълно към бизнеса, като упованията са, че ще бъде повече от атрактивна, а заявките доста ще надвишават бюджета от 200 млн. лв..

Засега това се удостоверява само от получените над 100 самостоятелни запитвания за уточнения по процедурата, излиза наяве от информация, направена за " Капитал " от Министерството на нововъведенията и растежа (МИР). Оттам не дават отговор на въпроса какъв брой са подадените планове, което допуска, че или има доста малко такива или даже към този момент няма подадени.

Реклама
Това обаче напълно не е изненада и не значи, че ползата по схемата ще бъде слаб. Подаването на плановете изисква характерна подготовка като с изключение на общоприетия формуляр, по процедурата за ВЕИ е належащо да бъде възложен абстрактен или механически план, създаден взаимно с лицензиран архитект. Тази документи изисква повече време за точно разработване и е главната причина мярката да има по-дълъг от минималния вероятен период за кандидатстване от два месеца, а точно тримесечен.

Съфинансирането по мярката е до 50% - минималният размер за дружество е 75 000 лева, а оптималният - 1 млн. лева, като със средствата ще могат да се финансират мощности до 1 MW и уреди за предпазване на електрическата енергия. По експертни оценки инвестиция за 2 млн.лв. (1 млн.лв. лични средства и още толкоз по схемата) би се построила висококачествна апаратура с батерия. Подобна мощ обаче би била от изгода за много огромно дружество, което има огромен разход на сила. Освен това планът би претендирал и повърхност.
Ще подпомогнем 1000 плана. Засега
Предварителните планове на МИР демонстрират, че по мярката ще бъдат подкрепени към 1000 предприятия. Те могат да са микро, дребни, междинни предприятия и част от огромните предприятия (с личен състав до 3000 души), като опция да аплайват имат предприятия от съвсем всички браншове на стопанската система. Срокът за подаване на документи е 15 май 2023 година, а практиката на МИР досега демонстрира, че плановете всеобщо се изпращат в последните към 20 дни преди приключването на периода.

Например - за " Капитал " специалистите акцентират, че по сходни процедури (но по стратегия " Конкурентоспособност " 2014-2020), свързани с енергийната успеваемост в предприятията и с начинания за дейно потребление на ресурсите, по които също се изискваше създаването на енергиен одит и одит за ресурсна успеваемост, първите заявки са били получени 20 дни преди крайния период за кандидатстване при 4-месечен интервал за подготовка на предложенията и 26 дни преди крайния период при 5-месечен интервал за кандидатстване. Съответно, и по двете процедури декларираната поддръжка доста е надхвърляла наличния бюджет по двете ограничения. Има и друго - съгласно специалистите бизнесът избира да употребява оптимално наличното време за подготовка на документите си, с цел да минимизира допускането на неточности и да увеличи качеството на плановете си.
Реклама От 200 млн. лева нагоре
Добрата вест за бизнеса е, че бюджетът по програмата евентуално ще бъде повишен и това ще даде късмет на повече компании да получат средства за енергийна самостоятелност. Засега обаче от МИР не споделят за каква сума ще упорстват, само че упованията са, че България ще успее да получи доста повече средства. Основание за това е фактът, че първичният размер на бюджета по схемата бе едвам 20 млн.лв., само че след това той беше повишен на 200 млн. лв..

От министерството напомнят, че през май м.г. Европейска комисия показа проекта REPowerEU за превъзмогване на разтърсванията на международния енергиен пазар, породени от войната в Украйна и ориентиран към поддръжка за прехода към чиста сила. В своите съществуващи проекти за възобновяване и резистентност държавите-членки, в това число България, имат опция да предложат специфични глави по отношение на REPowerEU. Актуализираните проекти за възобновяване и резистентност, в това число главите по отношение на REPowerEU, ще бъдат оценени от комисията след развой, сходен на процеса по утвърждение на самите проекти.
Успешни планове - повече пари
Държавите би трябвало да посочат сполучливи енергийни планове, за които ресурсът не е стигнал и има още голям брой претенденти, които могат да бъдат подкрепени. С други думи - допълващото финансиране ще може да се обезпечи след осъществено сполучливо изменение на Националния проект за възобновяване и резистентност. Прогнозата е то да е за забележителна част от предприятията, които дават отговор на условията, само че за които не са достигнали средства от първичния бюджет по актуалното кандидатствате до 15 май 2023 година

Логично, съответни диалози за обезпечаване на този спомагателен запас могат да се водят след края на кандидатстването по мярката за ВЕИ и акумулатори, когато ще има повече изясненост за нужния запас и броя претенденти, чиито планове дават отговор на изискванията, пишат от МИР. Последно - на конференцията Energy and Power, проведена от " Капитал " отрасловият министър Александър Пулев разяснява, че е поел ангажимент за регулярна противоположна връзка към вицепремиера Атанас Пеканов за проявения интерес по процедурата. " Ако има разполагаем подобен, а аз съм уверен, че ще има мощен интерес към подобен запас, поемам ангажимент да създадем всичко допустимо когато се отвори процесът по кандидатстване с цел да увеличим този предел, тъй че средствата да стигнат до всички компании, които са дали отговор на критериите и условията ", сподели той на конференцията на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР