Над 100 хиляди души вече са напуснали Украйна. От ООН

...
Над 100 хиляди души вече са напуснали Украйна. От ООН
Коментари Харесай

Над 100 000 души вече са напуснали Украйна

Над 100 хиляди души към този момент са напуснали Украйна. От Организация на обединените нации предизвестяват, че броят на бежанците може да надвиши 5 милиона души.

Мъже на възраст сред 18 и 60 години, украински жители към този момент не могат да напущат страната си - до момента в който работи закона за военно състояние. За това най-вече деца, дами и възрастни хора се пробват да преминат границите на прилежащите страни.

" Трябваше да се боря, само че за мен най-важното беше да заведа децата си на безвредно място. После ще се върна, да се боря за моята страна. " - споделя украински жител.

Гарата в Медика, полското населено място на границата с Украйна, към този момент е превърната в неподготвено леговище за идващите украинци. Много са пристигнали в Полша без да има при кого да отседнат.

" Тръгнахме бързо, откакто чухме първите гърмежи. Взехме единствено няколко чанти и избягахме. " - споделя жена, пристигнала на гарата.

Преминаването на полската територия, обаче, става все по-трудно.

" Има доста хора на границата. Преминаването е съвсем невероятно, в случай че нямате късмет. Въобще не е елементарно да се стигне до тук. " - споделя друга нейна сънародничка

В Румъния, единствено за 24 часа са влезнали над 10 хиляди украинци. Някои минават директно, пробвайки се да стигнат до свои родственици в Западна Европа.

" Очакваме сред 1 до 3 милиона души да дойдат в Полша. И от 1 до 5 милиона в прилежащите страни. " - сподели Афшан Хан, регинолен шеф на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия

В третия ден от началото на военната интервенция от Агенцията за бежанците към Организация на обединените нации обрисуват тревожна картина. Те предизвестяват за дефицит на горива, пари и затруднени медицински доставки в доста региони на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР