Над 100 хил. души са напуснали домовете си заради турската

...
Над 100 хил. души са напуснали домовете си заради турската
Коментари Харесай

Над 100 хил. души са напуснали домовете си заради операцията в Сирия

Над 100 хиляди души са напуснали домовете си поради турската атака в Сирия тази седмица, заяви Организация на обединените нации, представена от ДПА и Българска телеграфна агенция. По данни на организацията всеобщо изселване се следи в провинциите Хасака и Ракка.

Това е цифрата, за което приказва Организация на обединените нации, само че правозащитни групи, представени от Би Би Си, настояват, че засегнатите може в действителност да са 450 хиляди души.

Единствената държавна болница в Североизточна Сирия бе принудена да спре работа, откакто по-голямата част от личния състав ѝ се изтегля поради бомбардировките през последните 24 часа, заяви през днешния ден организацията " Лекари без граници ", представена от " Ройтерс ". Става дума за болничното заведение в град Тел Абияд. Турската военна авиация и артилерия продължиха през днешния ден да нанасят удари против кюрдските сили в Североизточна Сирия.

Седем цивилни бяха убити през днешния ден в Тел Абияд и покрайнините му, заяви Сирийският център за наблюдаване на човешките права, представен от " Франс прес ". Според центъра 17 цивилни са починали в следените от кюрдите региони от началото на турската атака, а при бомбардировките и сраженията в граничните региони на

Тел Абияд и Рас ал Айн са убити 41 кюрдски бойци. Турското министерство на защитата съобщи през днешния ден, че при боевете е погубен един турски боец, а трима са ранени. Според турските управляващи седем цивилни, измежду които едно бебе, са били убити и над 70 са били ранени от снаряди, изстреляни от кюрдските сили против граничещите със Сирия турски провинции Шанлъурфа и Мардин. Турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи, че от началото на офанзивата са убити " 342-ма терористи ", съобщи ТАСС.

 Турски танкове на границата със Сирия прид град Акчакале.
© Reuters

Турски танкове на границата със Сирия прид град Акчакале.

Сирийските демократични сили обаче, представени от ТАСС (която на собствен ред се базира на кюрдската телевизия " Рудау " ), настояват, че от началото на офанзивата са убити общо 262-ма турски бойци и техни съюзни бойци, а убитите кюрдски бойци са 22-ма.

Кола бомба експлодира през днешния ден в популации най-вече с кюрди град Камишли, Североизточна Сирия, съобщи " Франс прес ". Агенцията се базира на представител на кюрдските сили. Отговорност за атентата, при който починаха минимум трима и бяха ранени девет цивилни, пое групировката " Ислямска страна " посредством пропагандната си организация Амак.

Лагер с над 7000 разселени в Северна Сирия ще бъде евакуиран, съобщи " Ройтерс ". Водят се договаряния за евакуацията и на втори лагер, в който има 13 хиляди души, измежду които фамилии на бойци от терористичната организация ИД. Става дума за лагерите Мабрука и Айн Иса. Решението за евакуацията бе взето, откакто и двата лагера бяха ударени от снаряди при турската атака, обявиха през днешния ден представители на кюрдите в Северна Сирия, представени от Ройтерс.

Кюрдските сили направиха изказване, в което споделят, че лагерите са в заплаха поради настъплението на турската войска. Лагерът Мабрука се намира на 12 км от границата с Турция. Във втория лагер, Айн Иса, кюрдските сили държат 785 родственици на бойци от " Ислямска страна ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР