Над 100 души са загинали поради екстремни горещини в Мексико

...
Над 100 души са загинали поради екстремни горещини в Мексико
Коментари Харесай

Екстремните горещини в Мексико взеха над 100 жертви

Над 100 души са починали заради рискови горещини в Мексико през юни , заяви държавното управление след поредност от горещи талази в латиноамериканската страна.

Учените споделят, че световното стопляне провокира рекордно високи температури.

Над 1000 изключителни обстановки, свързани с горещината, е имало в Мексико сред 12 и 25 юни, от които 104 са довели до гибел, съгласно данни на здравното министерство.

Властите към този момент оповестиха за осем смъртни случая сред 14 април и 31 май, с което общият брой стана 112. Основната причина е топлинен удар, последван от дехидратация, съгласно здравното министерство. Северните райони на Мексико оповестяват за най-вече смъртни случаи, като 64 смъртни случая са регистрирани в североизточния щат Нуево Леон и 19 в прилежащия Тамаулипас, граничещ с американския щат Тексас, който също беше обиден от рискови горещини.

В Мексико оптималната температура от 49 градуса по Целзий беше записана тази седмица в северозападния щат Сонора, заяви здравното министерство.

Средните оптимални температури в Мексико през лятото варират сред 30 и 45 градуса по Целзий. Властите предизвестяват, че нова гореща вълна може да засегне страната от 127 милиона души от 1 юли.

През май Организация на обединените нации предизвести, че е съвсем несъмнено, че 2023-2027 година ще бъде най-топлият петгодишен интервал, регистриран в миналото, защото парниковите газове и Ел Ниньо се комбинират, които води до скок на температурите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР