Над 100 души са задържани в осем града в Русия,

...
Над 100 души са задържани в осем града в Русия,
Коментари Харесай

Арестувани са над 100 души, поднасящи цветя в памет на Навални

Над 100 души са арестувани в осем града в Русия, откакто са пристигнали да поднесат цветя в памет на Навални.

Това оповестява OVD-Info, група, която следи политическите репресии в Русия, представена от Euronews.

В събота полицията е блокирала достъпа до мемориала в сибирския град Новосибирск и е задържала няколко души, както и в различен сибирски град – Сургут.

Видеоклип, споделен в обществените мрежи от Новосибирск, демонстрира по какъв начин хора сервират цветя в снега под зоркия взор на полицията, която блокира достъпа до мемориала с лента.

В Москва през нощта група жители отстраняват цветята от паметника наоколо до централата на Федералната работа за сигурност на Русия, до момента в който полицията ги следи, демонстрира видеозапис. До сутринта обаче на мястото се появиха още цветя.

Новината за гибелта на Навални идва по-малко от месец преди изборите, които ще дадат на Путин още 6 години власт. Тя демонстрира, че " в този момент в Русия присъдата за съпротива е не просто затвор, а гибел ", разяснява Найджъл Гулд-Дейвис, някогашен английски дипломат в Беларус и старши теоретичен помощник по въпросите на Русия и Евразия в Международния институт за стратегически проучвания в Лондон.

Обстоятелствата към гибелта на Навални към момента са неизяснени.

Федералната работа по осъществяване на наказванията на Русия заяви, че той се е почувствал зле след разходка в петък и е изгубил схващане в наказателната колония в град Харп, в Ямало-Ненецкия район, на към 1900 км североизточно от Москва.

Пристигнала е кола за спешна помощ, само че той не е могъл да бъде реанимиран. Причината за гибелта към момента се " открива ", се споделя в известието.

Навални е в пандиза от януари 2021 година, когато се върна в Москва, с цел да бъде задържан, откакто се възвърне в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество.

По-късно той беше наказан три пъти, като съобщи, че всеки случай е политически стимулиран.

След последната присъда Навални съобщи, че схваща, че " излежава доживотна присъда, която се мери с продължителността на моя живот или с продължителността на живота на този режим ".

Часове откакто бе обявено за гибелта на Навални, брачната половинка му Юлия се появи на Конференцията по сигурността в Германия, където са множеството международни водачи.

" Ако това е правилно, желая Путин и всички към него, приятелите на Путин и неговото държавно управление да знаят, че ще понесат отговорност за това, което направиха с нашата страна, с моето семейство и с моя брачен партньор. И този ден ще настъпи доста скоро ", съобщи Навална.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Вашингтон не знае какво тъкмо се е случило, " само че няма подозрение, че гибелта на Навални е разследване от нещо, което Путин и неговите главорези са създали ".

Канцлерът на Германия Олаф Шолц съобщи, че Навални " евентуално е платил за тази си храброст с живота си ", визирайки завръщането му с Русия след хипотетичния опит за отравяне.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин е бил известен за гибелта на Навални. Говорителката на опозиционния водач, Кира Ярмиш, съобщи в X, че екипът към момента няма удостоверение на информацията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР