Над 100 души са пострадали в сирийския град Алепо след

...
Над 100 души са пострадали в сирийския град Алепо след
Коментари Харесай

Над 100 пострадали при химическа атака в сирийския град Алепо

Над 100 души са потърпевши в сирийския град Алепо след химическа офанзива с отровен газ, осъществена със снаряди, изстреляни от регион, следен от бунтовниците, съобщи Ройтерс.

Според локални здравни чиновници това е първото сходно нахлуване против града, която от близо две години е в ръцете на държавните сили, които съумяха да изтласкат бунтовниците оттова.

Снарядите, съдържащи токсичен газ, са провокирали дихателни проблеми у десетки хора през нощта против събота в Алепо, заяви група за мониторинг на ситуацията в тази част на страната. А съгласно формалната сирийска организация САНА потърпевши са 107 души, откакто бунтовниците обстреляли три жилищни региона на града.

Началникът на полицията в Алепо военачалник Исам аш Шали упрекна за нападението бунтовническата формация "Хаят Тахрир аш Шам " (бившата "Джебхат ан Нусра "). Той уточни, че са били обстреляни квартали наоколо до линията на контакт сред сирийската войска и групировката.

Началникът на здравната работа на Алепо Зияд Хадж Таха, представен от Франс прес, заяви, че отровният газ е засегнал 50 души и че евентуално е бил употребен хлор. Пострадалите получават здравна помощ, само че две деца са в сериозно положение.

А съгласно представителя на съветското министерство на защитата военачалник Игор Конашенков, представен от ТАСС, стрелбата е водена от 120-милиметрови миномети. Руски военни химици оказват помощ при лекуването на потърпевшите.

Говорителят на съветското министерство на защитата акцентира, че по-рано е Москва предизвестила, че организацията "Бели каски " се пробва да провежда провокации в демилитаризираната зона към Идлиб, за да упрекна държавните войски в потребление на химическо оръжие против локалното население. "Очевидно е, че "Белите каски " са директно свързани с терористични организации, настоящи на територията на Сирия ", акцентира Конашенков, представен от ТАСС.

Русия счита да разиска с Турция осъществения от бунтовници обстрел на жилищни квартали в Алепо със снаряди, съдържащи отровни субстанции, сподели той. Двете страни ще обсъдят случая като гаранти за спазването на режима на преустановяване на бойните дейности в региона на Идлиб, съобщи Конашенков. Той добави, че съветски експерти наблюдават обстановката в зоната за деескалация, наблягайки, че за обстановката в нея съгласно споразуменията дава отговор Анкара.

Бунтовниците отхвърлиха да са употребявали химически оръжия и упрекнаха държавното управление в Дамаск, че се пробва да ги натопи. Бунтовническият пълководец Абделасалам Абделразак, представен от Асошиейтед прес, съобщи, че опозиционните сили не имат отровни газове или техника, с която да ги изстрелват на разстояние. Преди да дезертира при започване на спора, той е служил в сирийската стратегия за химически оръжия. "Това са неистини ", съобщи Абделразак в Туитър скоро след появяването на известията за нахлуване в Алепо, при което са потърпевши десетки.

Говорителят на бунтовниците Мустафа Седжари също отхвърли изказванията за нахлуване с токсичен газ. Според него те са били изработен,и откакто снаряди на държавните сили са засегнали следени от бунтовниците региони в нарушаване на примирието, подкрепено от Русия. Дамаск се пробва да подкопае съглашението, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР