Над 100 човека са били екзекутирани в Иран през първите

...
Над 100 човека са били екзекутирани в Иран през първите
Коментари Харесай

Голям брой екзекуции в Иран

Над 100 индивида са били екзекутирани в Иран през първите три месеца на годината, съобщи Франс прес, цитирайки отчет на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

В документа написа, че от 1 януари до 20 март в страната са били изпълнени минимум 105 смъртни присъди. Докладът удостоверява притеснителната наклонност на увеличение на изтезанията в Иран, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Смъртното наказване продължава да бъде налагано (в Иран) за дейности, които не са измежду най-тежките закононарушения - нещо, което нарушава интернационалните правила за обективен развой ", сподели заместник-върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Нада Ал Нашиф. Представяйки отчета в Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида през вчерашния ден, тя обърна внимание, че доста от екзекутираните са представители на етнически малцинства.

През март 52 души са били трансферирани в пандиза в град Шираз, с цел да бъдат изпълнени смъртните им присъди, постановени по обвинявания в наркотрафик, сподели още Нашиф.

Иран отхвърли отчета като привързан. " Превръщането на главните правила за правата на индивида в дребни политически принадлежности е извънредно и срамно ", сподели на съвещанието на Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида иранският заместник-постоянен представител при европейската централа на международната организация в Женева Мехди Али Абиди.

Заедно със Саудитска Арабия и Китай, Иран е една от страните, където се екзекутират най-вече хора, отбелязва Агенция Франс Прес. Смъртните присъди в страната се извършват посредством обесване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР