Над 100 000 са българите, които не могат да си

...
Над 100 000 са българите, които не могат да си
Коментари Харесай

Омбудсманът: Над 100 000 българи не могат да си извадят здравен сертификат, това е несправедливо

Над 100 000 са българите, които не могат да си извадят здравен документ, това е дискриминационно и незаслужено. Това сподели омбудсманът в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия.

" Българите, преболедували Коронавирус, които не могат да имат европейски електронен документ, са над 100 000, а жителите в Европейски Съюз са евентуално милиони. Има проблем тук, тъй като ще могат да си извадят документ тези, които са си сложили ваксина, и тези, които са открили преболедуването с PCR тест ", безапелационна е тя. Извън обсега на този здравен документ остават хората, които са преболедували, само че са го открили с антигенен тест. Извън тази категория са и тези, които имат антитела, само че не са регистрирани в РЗИ, а откриват единствено антитела. Тук лекарите се раздвояват и част то тях считат, че не трябва да си слагат ваксина, тъй като имат антитела и това може да е рисково за тяхното здраве. " Тук има неравно отнасяне сред другите категории преболедували, тъй като една част то тях ще могат да пътуват без да заплащат за PCR тест по границите, а другите с антигенните проби и антителата ще би трябвало всякога да заплащат за PCR всякога, щом пътуват. Смятам, че това е дискриминационно и незаслужено, още повече, че те са открили болестта с законни проби, само че не са с PCR ", споделя още Диана Ковачева.
 Омбудсманът сезира здравния министър за преболедувалите COVID-19, които не могат да получат документ Омбудсманът сезира здравния министър за преболедувалите COVID-19, които не могат да получат документ
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров, в която упорства той да сложи на европ...

" Не съм доктор, а правист, само че разумното размишление води към този факт. Антигенните проби са приети. След влизането на регламента в действие, Европейска комисия има период, в който да издаде делегирани актове и би трябвало да реши дали тези, които са изключени на този стадий лица, да имат опцията да си извадят документ. Обърнах се към ръководителя на Европейска комисия, към здравния еврокомисар, комисаря по вътрешни работи и европейския омбудсман. Този въпрос ще се разисква за тези жители, които не могат да се възползват от този документ. Този въпрос в този момент ще се позволява и ролята на българския министър на опазването на здравето е значима. Това е незаслужено. Това са законни проучвания и би трябвало да се даде опция на всички хора, които са преболедували, да си извадят подобен документ, тъй като не е заслужено и редно преболедувалите да заплащат за PCR по 100 лева всякога, когато пътуват “, уточни тя.

" Имаме друго отношение към преболедувалите Коронавирус, които са го открили с друг тип тест. Ако Европейска комисия не даде опция на тези хора да си извадят документ, този въпрос може да бъде отвеян към Съда в Люксембург. Въпросът е сериозен. Де факто това води до имунизация принудително, тъй като не можеш да си извадиш документ без да си се ваксинирал или тъкмо с PCR открил своето заболяване. Защо антигенните проби не са законни? Хората, които са в заварено състояние, също са изключени. Идеята на този документ е да улесни хората, а не да ги затрудни, тормози и да изключи избрана категория хора. Трябва да се разисква този въпрос на всички равнища “, съобщи Ковачева.

" Имам доста тъжби от хора, на които е отказана имунизация от персоналните им лекари. Фактът, че има лекари, които считат, че има състоятелен риск, е задоволително съображение да се обмисли съществено този проблем. Според мен е редно по един и същи метод да бъдат третирани всички преболедували “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР