Над 10 процента от стратегическите дела срещу публичното участие, известни

...
Над 10 процента от стратегическите дела срещу публичното участие, известни
Коментари Харесай

Над 10% от SLAPP делата приключват негативно за журналистите

Над 10 % от стратегическите каузи против общественото присъединяване, известни като SLAPP каузи, приключват отрицателно за публицистите, против които са заведени. Това е един от изводите на доколада " Цената на свободното слово. Анализ на правосъдни производства с характерностите на SLAPP в България ", направен от Антикорупционния фонд. Тези каузи са международен проблем, тъй като те не търсят правораздаване. Тяхната цел е насрещната страна да бъде унизена, сплашена и накарана да замълчи, както и да е изправена пред психически и финансов напън, се споделя в отчета.

" Ефектът от делата плесници е ограничение на публичния спор и на достъпа на жителите до надеждна информация. Затова е належащо SLAPP делата да бъдат особено следени ", съобщи Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.

След 2015 година нараства броят на делата в обсега на проучването. Те са съвсем 50 и най-често се предизвикват от предприемачи и политици, сподели правният специалист София Желева.

Според журналиста Лора Георгиева SLAPP делата не са единственото предизвикателство за българската медийна среда. Тя уточни, че България продължава да бъде на последните места по гарантиране независимост на словото.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР