Над 10 млн. евро за подпомагане на малките и средни

...
Над 10 млн. евро за подпомагане на малките и средни
Коментари Харесай

Дават 10 млн. евро за малки и средни предприятия

Над 10 млн. евро за подкрепяне на дребните и междинни предприятия в пограничния район сред България и Гърция ще бъдат обезпечени по програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020 година

Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова по време на Десетата юбилейна национална среща на специалистите по стратегии и планове в общините, проведена от Националното съдружие на общините в Република България в Боровец, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Мярката ще бъде отворена до края на годината, като ще финансира към 80 предприятия от двете страни на границата, които ще получат средства за капиталови планове. Зам.-министър Николова уточни, че по този начин ще се даде подтик за развиване на дребния и междинен бизнес и спомагателни благоприятни условия за вложения в южния пограничен район.

Заместник-регионалният министър регистрира доста положително осъществяване на всички стратегии за трансгранично, междурегионално и териториално съдействие, в които взе участие страната ни. По трите трансгранични стратегии, които ръководи Министерство на регионалното развитие – за съдействие с Турция, Македония и Сърбия, досега са подписани 130 контракта за осъществяване на планове на стойност над 38 млн. евро.

До края на годината ще бъдат подписани контракти по и втората покана за набиране на планове по стратегиите, като сега се правят оценка подадените общо 527 оферти. По останалите стратегии за трансгранично съдействие – с Румъния, Гърция и Черноморки басейн, където България е сътрудник, все още се извършват 205 контракта за 317 млн. евро, които дават сериозна поддръжка за развиването на пограничните райони в страната.

Повечето планове ще приключат през 2019 и 2020 година По многонационалните стратегии за съдействие, в които България взе участие с цялата си територия, също се регистрира сериозен интерес и прогрес. В момента се извършват 167 плана за над 4,5 млн.евро. Очаква се тяхната реализация да завърши до 2021 година

Заместник-министър Деница Николова заяви още, че се чака в средата на идната година да се отчетат резултатите от междинните цели на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година След като бъде изработен повсеместен разбор на осъществяването на програмата и постигнатите знаци, ще бъдат взети съответните управнически решения за интервала до привършване на програмата.

Зам.-министър Николова регистрира, че по-малките общини все още извършват капиталовите си планове по Оперативна програма “Регионално развитие” доста по-бързо от огромните и прикани за оптималната интензивност при отчитането на плановете и средствата за тях. Сред рисковите знаци към днешна дата са ограниченията за енергийна успеваемост в огромните общини, обществената инфраструктура, предвиждаща построяването на центрове за деинституционализация на деца и възрастни с увреждания, модернизацията на незабавната помощ и ограниченията, които се финансират с финансовите принадлежности.

Тя обърна обърна внимание на специалистите по планове в общините и за най-честите неточности, които позволяват при отчитане на плановете и провокациите в осъществяването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР