Над 10 хиляди души чакат за настаняване в общинско жилище

...
Над 10 хиляди души чакат за настаняване в общинско жилище
Коментари Харесай

Хиляди чакат за настаняване в общинско жилище в София

Над 10 хиляди души чакат за настаняване в общинско жилище в София. Имотите, с които разполагат кметствата в другите региони са над 9 хиляди. Около 17 жилища в централни столични региони са необитаеми. Повечето се нуждаят от главен ремонт. Отговорността за поддръжката им е на районните кметове. Бюджетът, с който разполагат част от тях обаче не е задоволителен, съобщи Българска национална телевизия.

В тази 107-годишна къща на столичната улица " Позитано " има пет общински жилището. От няколко месеца постройката е необитаема, тъй като има потребност от главен ремонт. Мария Ачкова - кмет на Район " Средец ": " След старания и съгласуваност със Следствен отдел към окръжна прокуратура успяхме да ѝ оправим покрива за една забележителна сума. Трябва да бъдат направени още повече вложения, до момента в който обособените жилища в тази постройка станат годни за обитаване ".

Общината не се е съгласила с настояването на кмета постройката да бъде продадена. До мометна, обаче, и не е осигурила в допълнение финансиране за ремонта. В регион " Средец " общинските жилища са 51. Чакащите за настаняване са 11. Необитаемите жилища са общо 7. Бюджетът за поправки и поддръжка, с който разполага Район " Средец " е 20 хиляди лв.. Мария Ачкова - кмет на Район " Средец ": " Сградите са остарели. Можем само да поддържаме спешни поправки, когато е належащо. "

Район " Оборище " разполага с към 50 хиляди лв. за ремонт и поддръжка на над 100 общински жилища. Чакащите за настаняване са 17. Необитаемите парцели са 7. 2 от тях се ремонтират сега. Васил Цолов - кмет на Район " Оборище ": " Основен ремонт, изрично не можем да вършим. Правим поправки - покриви, подменяме водопроводна система. Тези 50 хиляди, в случай че не ни стигнат, пишем стимулирани писма до Столична община, когато има опция тя ни ги дава. "

Понякога кметът разчита на дарения. В регион " Възраждане " общинските жилища са над 500, чакащите за настаняване - към 130. Необитаеми са 3 парцела, които чакат новите си наематели. От кметството не прецизираха какъв брой им отпуска общината за ремонт и поддръжка жилищния фонд.Николай Диков - зам.-кмет на Район " Възраждане ": " Субсидията, която отпуска Следствен отдел към окръжна прокуратура, е задоволителна за тези поправки. Към сегашния миг нямаме такива жилища, които са в някаква обстановка, която не разрешава обитаването им. "

Колко общински жилища в другите региони на София стоят празни поради потребност от поправки, от Столичната община не ни дадоха отговор.Мария Праматарова - шеф на Дирекция " Общинска благосъстоятелност ", Следствен отдел към окръжна прокуратура: " Ако жилището не е обикновено за обитаване, съответният наемател има право да направи отвод. Неговите права се резервират и средствата за ремонта се дават от районната администрация. "

От Столичната община не дадоха отговор какъв брой пари са нужни за поправки на негодните за обитаване жилища. А съгласно наредбата хората, които откажат настаняване два пъти, губят правото да живеят в общинско жилище.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР