Над 1 млн. служители не достигат на британската икономика, като

...
Над 1 млн. служители не достигат на британската икономика, като
Коментари Харесай

Недостиг на работа ръка на Острова заради Брекзит

Над 1 млн. чиновници не доближават на английската стопанска система, като главната причина за това е Брекзит. Рафтовете в магазините са празни, а дефицитът на артикули се усеща във всички сфери – от млечни шейкове в местата за бързо хранене до доставките на цимент.

Достъпът до пазара на труда на Острова за източноевропейски служащи беше стеснен доста след въвеждането на работен визи. Това докара до обстановка, при която заплащането за хигиенистка в хотел стига до 35 лева на час, само че искащи да работят няма.

Снимка: iStock

Подобна е и обстановката и при сезонните служащи. Реколта остава необрана, а англичаните не се отзовават на апелите за работа. Това се отразява на промишлеността, като за първи път от доста години има дефицит на артикули по магазините.

Той е най-осезаем в транспортната промишленост, а тя е връзката сред всички останали. Според разнообразни източници не доближават към сред 50-100 000 водачи. Заради излизането на Англия от Европейски Съюз, те би трябвало да имат работна виза, която се дава мъчно. Освен това за транспортните компании забавянето по митниците коства доста и те избират да работят в Европейски Съюз.

Конкуренцията за наемането им е толкоз огромна, че някои компании стартират да оферират спомагателни бонуси към нарасналите заплати, като заплащането доближава 50 000 паунда годишно или към 115 000 лева

Българите, които желаят да работят във Англия, са изправени пред още една компликация. Работната виза за тях и румънците коства с 55 паунда повече.

От идващия месец се чака да стартира обичайното запасяване на магазините със артикули за Коледа, когато британците пазари в рекордни количества.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР