Над 1 млн. пенсионери, получили по-малка сума от пенсия и

...
Над 1 млн. пенсионери, получили по-малка сума от пенсия и
Коментари Харесай

Над 1 млн. пенсионери взимат по две добавки

Над 1 млн. пенсионери, получили по-малка сума от пенсия и добавка през януари, ще получат и този месец отплата за това. Компенсацията е равна на разликата сред преизчислената пенсия и коронавирус добавката през януари по отношение на пенсията и добавката през декември.

Този път тя ще е единствено една, откакто предишния месец бяха платени вкупом обезщетения за януари и за февруари. Затова и общото заплащане ще е по-малко спрямо февруари. Всички пенсионери ще получат за трети път и коронавирус добавка от 60 лева

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за март т.г. ще се извърши в интервала сред 7 март (понеделник) и 21 март (понеделник), заяви Национален осигурителен институт. От института акцентират, че спомагателните заплащания не съставляват пенсии или добавки, макар че се изплащат по реда на пенсиите. Оттам обръщат внимание и на това, че ще има разлика в изплатените обезщетения за февруари и март, защото февруарските бяха за два месеца.

Добра вест този месец има и за хората, които получават добавка по закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Този месец те ще получат увеличени добавки, както и доплащане за нарастването за януари и февруари. То се изплаща със задна дата от началото на годината, защото тази добавка се дефинира като % от междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст за страната за миналата година.

От 7 март ще бъде дейна електронната информация за изплащаните през този месец суми, включително добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя се актуализира всеки месец и дава опция всеки пенсионер да се осведоми за размера и за метода, по който е изчислена самостоятелната му разлика, както и за изплатената за съответния месец коронавирус добавка.

Справката е налична с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт на уеб страницата на института в раздел „ Е-услуги и информации “/ „ Справки “/ „ По ЕГН и ПИК на Национален осигурителен институт “/ „ В услуга на пенсионера “.

На хората, които получават пенсията си в пощите, ще се дава длъжностен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, коронавирус добавка и самостоятелната разлика, в случай че е налична такава.

За пенсионерите, които не разполагат с ПИК на Национален осигурителен институт и не получават пенсията си в пощата, остава да изискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на Национален осигурителен институт, а също да заявят приемането ѝ по електронен път, в случай че имат дипломиран електронен автограф, с който да се разпознават. Национален осигурителен институт продължава да държи това да става единствено по избор на пенсионера вместо да изпраща на всички тази значима информация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР