Над 1 милиона европейски зелени сертификата са изтеглени през Националната

...
Над 1 милиона европейски зелени сертификата са изтеглени през Националната
Коментари Харесай

Над 1 милион са изтеглените европейски зелени сертификати в България

Над 1 милиона европейски зелени документа са изтеглени през Националната здравно-информационна система (НЗИС), оповестиха от " Информационно обслужване ".

Само за вчерашния ден, когато бяха въведени новите противоепидемични ограничения, са изтеглени близо 50 000 документа за Covid-19, като 65% от тях са декларирани след 19 часа, показват от държавното сдружение, което поддържа системата.

В момента се теглят по над 1000 документа на минута.

В реалност хората, които разполагат със документ в България са доста повече, защото част от тях ги получават от персоналните си лекари или имунизационни центрове на хартия.

Системата за генериране на европейски Covid документ, която беше построена от " Информационно обслужване ", влезе в употреба на 1 юни 2021 година

България беше измежду първите 7 страни, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският правилник (ЕС) 2021/953 да стане наложителен за всички страни от Европейски Съюз.

" Информационно обслужване " издава само документи в сходство с условията на Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент.

До този миг системата е генерирала общо 1.393 млн. документа за приключен имунизационен цикъл.

Близо 10 000 са документите за сложена бустерна доза.

Над 1 милион са издадените документи за отрицателен резултат от проучване за ковид, а над 43 000 са за преболедували Covid-19, които са доказани с позитивен PCR резултат.

" Броят на издадените европейски зелени документи демонстрира успеваемостта на създадената от " Информационно обслужване " система, която е част от НЗИС и е интегрирана с тази на Европейската комисия ", разяснява изпълнителният шеф Ивайло Филипов. По думите му компанията за следващ път потвърждава, че плановете, които извършва, дават отговор на най-високите международни стандарти.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вид на документа от и да го съхраняват в мобилните си устройства.

През август 2021 година " Информационно обслужване " обезпечи опция цифровите документи да се изтеглят във формат PKPASS, което разрешава документът да се съхранява в приложение вид " портфейл " на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

Разработената функционалност облекчава оптимално жителите, които няма да се постанова да носят хартиения вид на документа, а също и проверяващите, които елементарно и бързо могат да верифицират документа.

Сертификатът е наличен и в PDF формат, който е подобаващ за разпечатване на хартия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР