Над 1 милион и 35 хиляди дози ваксини срещу коронавирус

...
Над 1 милион и 35 хиляди дози ваксини срещу коронавирус
Коментари Харесай

Болница издава сертификати за ваксинация с фиктивни дати

 Над 1 милион и 35 хиляди дози ваксини против ковид са сложени у нас. За последното денонощие доза отбрана са получили близо 36 500 души. Над 362 000 българи към този момент са с сложени две имунизации.

На този декор, проблемите с имунизационните документи не престават. За документ с фиктивни дати алармираха фенове на Българска национална телевизия. Реално, те са ваксинирани в Александровска болница през февруари и март. Според електронния указател обаче, са получили две дози от препарата на " Модерна " през април.

От болничното заведение изясняват, че имало закъснение и комплициране при качването на данните.

Юристи разясняват, че при нежелани реакции, хората с фиктивни дати за имунизация няма да могат да търсят правата си в съда.

Здравко Георгиев работи в столично учебно заведение. С част от сътрудниците му решили да се ваксинират в Александровска болница. Поставили им първа доза от " Модерна " на 24 февруари. Месец по-късно получили втора игла.

В началото на април Здравко ревизира за документ в здравното си досие с електронен автограф.

" Пише в здравното ми досие,че първата ми доза е на 1 април и очаквам идната на 29 април. При изискване, че аз съм ги минал и двете ваксини ".

На 29 април в здравното му досие към този момент е генериран документ за имунизация.

Партидният номер на това, дето е сложено на 24 февруари, няма нищо общо с това, дето е сложено в документа, споделя Здравко.

" Силно е притеснително от правна позиция да се издават документи, които удостоверяват нещо за здравното положение на някой, било то най-малкото с разнообразни дати. Това може да ни наведе на мисълта,че става въпрос за документно закононарушение. ", изяснява Мария Петрова, юрист по здравно право.

Здравко алармира за казуса здравното министерство още на 5 април.

От Александровска болница обявиха, че до тази обстановка се стигнало, тъй като електронната система не разрешавала да се вкарват данни за имунизация със задна дата.

" И към сегашния миг всяка имунизация се записва в деня на въвеждането й, без да е допустимо правилно регистриране на датата на реализирането й. Това води и до разминаване сред написаното на картончето и въведеното в системата. ", се споделя в позиция на здравното заведение. От болничното заведение признават, че първоначално имало известно закъснение и комплициране при въвеждането на данните, тъй като нямали задоволително личен състав.

Всяко едно закъснение или разминаване в системата може да се пояснява като нарушаване на закона и респективно нарушение правата на жителите, изяснява още Мария Петрова.

От Столичната здравна ревизия изясняват,че съгласно наредбите данните за имунизацията би трябвало да се вкарат в деня на слагането на имунизацията.

" Не е редно да има разминаване в данните. Сертификатите не се изготвят ръчно, а се генерират автоматизирано от Регистъра въз основа на нанесените данни ", споделят от РЗИ. Разминаването в датите и партидните номера може да сътвори съществени проблеми

" Няма да може да потвърди с коя партида на коя дата от кого по какъв начин е бил имунизиран, в случай че са на разположение сходни разминавания. Това загражда пътя на всички хора, които биха могли да търсят отговорност от фармацевтичните компании за нежеланите реакции, които са развили постваксинационно ", добавя Мария Петрова.

Здравко се тормози да демонстрира документа за имунизация с фиктивните дати в чужбина.

Да не ме упрекна някой,че депозирам документи с погрешна информация просто. Ако бяхме в същинска страна нямаше да се стигне до този случай, счита Здравко.

От болничното заведение изясняват, че документите на Здравко и сътрудниците му може да бъдат поправени от РЗИ.

За задачата пунктът или ваксинираният би трябвало да подадат молба, в която се показва повода за желаната промяна. Право да трансформира данни в системата има единствено здравното министерство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР