Над 1,63 млрд. лева е добавената стойност на Kaufland за

...
Над 1,63 млрд. лева е добавената стойност на Kaufland за
Коментари Харесай

Над 1,63 млрд. лв. за българската икономика идват от Kaufland България

Над 1,63 милиарда лв. е добавената стойност на Kaufland за българската стопанска система. Това демонстрират данните от втория отчет за оценката на чистото влияние на активността на компанията върху естествения, обществения и икономическия капитал в България.

Kaufland продължава да бъде първата компания в България, която обществено оповестява сходна чиста оценка.

„ Като водач на пазара постановяваме трендовете в ритейла. Наша отговорност е да сме транспарантни. Правим всичко това с ясната концепция, че единствено когато познаваш в подробност своето влияние, можеш да управляваш по най-ефективния метод процесите и да търсиш решения за понижаване на отрицателните въздействия. За нас това е открит метод, който дава действителна и справедлива оценка, без да разяснява едностранно изгоди. ", сподели Иван Чернев, основен изпълнителен шеф на Kaufland България, на общественото показване на отчета.

 Над 1,63 милиарда лева за българската стопанска система идват от Kaufland България - Иван Чернев

,,Вярвам, че с положителния образец, който даваме, ще накараме да ни последват и други виновни компании в страната, които като нас одобряват за собствен дълг прибавянето на стойност към всичко, което вършат. “, добави той.

Докладът изследва какво е цялостното (нетно) влияние от активността на Kaufland в България, т.е. наблюдава както позитивните, по този начин и отрицателните въздействия от активността на най-голямата комерсиална верига.

Обхватът на проучването включва както директните въздействия на ритейлъра, по този начин и въздействията на търговците, които се обитават под покривите на хипермаркетите на Kaufland (т. нар. концесионери). Той дава информация и за непреките въздействия на доставчиците, спомагателните въздействия на доставчиците на компанията и провокираните въздействия от харченето на заплатите на чиновниците на Kaufland, дружно с тези на всички снабдители и производители по веригата на доставките.

В събитието за показване на отчета на 16 октомври се включиха ръководителят на икономическия отдел на Посолството на Германия у нас Мориц Зайлер, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, икономическият анализатор Кузман Илиев и Боян Рашев, ръководещ сътрудник на denkstatt България – консултантската компания, изготвила документа.

,,Kaufland e образец за компания, която продължава да влага и да прибавя стойност към главната си активност. От агресия и разкриване на нови магазини и нови работни места, до въвеждане на „ зелени “ нововъведения като системата за разделно събиране на опаковки и потребление на 100% „ зелена “ сила “, сподели Мориц Зайлер.

Боян Рашев акцентира открития метод на Kaufland да разгласява сходен отчет.

„ Kaufland е единствената българска компания, която e толкоз смела да разяснява и отрицателното си влияние. За да може един бизнес да адресира позитивните си въздействия, само че и отрицателните, би трябвало да ги мери. Kaufland вършат това за следващ път и държанието им заслужава възторженостти ”, уточни Рашев.



Икономистът Кузман Илиев разяснява комплицираната икономическа и геополитическа обстановка в целия свят и на този декор дефинира напъните на бизнеса да прибавя стойност към икономическата си активност като извънредно предизвикателство в бързо трансформиращата се среда.

„ Обръщането към българското земеделие съкратява веригите на доставка и това, че имате решение за тях и ги включвате в екосистемата е извънредно вярно и един от значителните детайли в този отчет “, добави Илиев.

„ Настоящият документ регистрира редица индикатори и демонстрира многото аспекти на въздействието на този голям бизнес оттатък икономическата активност. Нашият общ план Kaufland Бизнес Академия е образец за добавената стойност към образованието и съответно за студентите на УНСС, които посредством присъединяване си в нея имат опция да се допрян до действителна бизнес среда, да организират стажове в компанията и даже да намерят своето първо работно място. “, включи се в полемиката след показване на отчета проф. Димитър Димитров.

Основни заключения в отчета:
Едно работно място в Kaufland България поддържа над 5 други в българската стопанска система. Икономическата активност на Kaufland България в страната способства за основаването и поддържането на 41 321 работни места. За съпоставяне, поддържаните работни места от Kaufland през 2019 година са с близо 25% по-малко;Всеки 100 лв., изхарчени в Kaufland, основават спомагателна стойност за българската стопанска система и общество в размер на 71,7 лева;Kaufland е търговски център, даващ опция за развиване на редица други бизнеси под покрива на магазините на компанията. В обитаемоте места отвън огромните градове, Kaufland постоянно съставлява единственото място, където разнородни бизнеси имат опцията да действат. Тези бизнеси основават добавена стойност от 23,5 милиона лв. за българската икономика;Положителната стойност, която Kaufland основава, е близо 4 пъти по-висока от цената на негативните екологични въздействия от активността на компанията. Големият дял на позитивните въздействия се дължи на личната активност на компанията и тази на нейните съществени снабдители, до момента в който отрицателните въздействия са главно резултат от действия в секторите на земеделието, превоза и енергетиката. Тези области нормално имат висок екологичен отпечатък, върху който компанията няма пряк действен надзор. Въпреки това, компанията се стреми да понижи отрицателните последствия, като вкарва политики, условия и стандарти за своите снабдители и партньори;Kaufland директно основава с близо 25% повече стойност за обществото, в сравнение с за самата компания (нетна облага по отношение на заплати за чиновници изаплатени налози и такси към държавата);Преките излъчвания на Kaufland България са спаднали с 45% по отношение на 2019 година вследствие на закупуването на „ зелена “ сила за 100% от употребяваното електричество от Kaufland.
Първата такава оценка, направена за Kaufland, проследяваше въздействията през финансовата 2019 година (1.03.2019 година – 28.02.2020 г.).

Текущата оценка още веднъж се базира на данни за финансова година (1.3.2022 година – 28.2.2023 г.) за по-добра сравнимост с резултатите от предходния интервал.

Докладът е направен от denkstatt България - консултантска компания с дълготраен опит в региона на ESG, декарбонизация, отчети и оценки за влияние, както и продуктова резистентност.

Документът е създаден въз основата на метода Sustainability accounting. Той следва две съществени управления – Natural Capital Protocol и Social Capital Protocol, които оферират обща интернационална рамка за правене на планове, даващи повсеместен взор за въздействията на бизнеса върху икономическия, естествения и обществения капитал. Тези въздействия са оценени посредством базата данни EXIOBASE.

Пълният текст от отчета на оценка на чистото влияние на активността на Kaufland България може да се види.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР