Над 1 500 училища са избрали да имат и направление

...
Над 1 500 училища са избрали да имат и направление
Коментари Харесай

Над 1500 училища ще имат направление по природни науки в своите STEM центрове

Над 1 500 учебни заведения са избрали да имат и направление по естествени науки в STEM центровете, които ще бъдат построени по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това стана ясно на конференция в столичното 51 СУ " Елисавета Багряна " на тематика " Споделени педагогичен практики в преподаването на естествени науки ", която беше открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. По ПВУ се отпускат средства за подобен център във всяко българско учебно заведение. 
 
Пет са  направленията, по които могат да бъдат изграждани STEM центрове - естествени науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. Всяко учебно заведение избира едно, няколко или всички посоки според от профила и спецификата си. " STEM образованието е един от вероятните модели за интеграция на обособените дисциплини от естествените науки и доста учебни заведения към този момент работят в тази посока ", сподели проф. Цоков.
 
По думите му опцията всяко учебно заведение да има  STEM център дава късмет за смяна освен на просветителната среда, а и на дизайна на образованието - взаимно преподаване и интегрирани действия сред другите естествени дисциплини. В тази област основен е и методът на структуриране и смяна на образователното наличие. То да е по-адаптирано към опциите на обособените деца, а  интегрираността на естествените науки да бъде такава, че те да получат по-цялостна визия за света, който ги заобикаля.
 
В конференцията, която е под патронажа на МОН, се разпространяват положителни практики в преподаването на естествени науки, като участниците са повече от 130. Те имат опция да показват пред сътрудници от цялата страна своя опит, инструментариум, техники за стимулиране на интереса и творчеството на учениците. Всеки един получава и  алманах с всички споделени педагогичен практики. Като самопризнание за сполучливото им въвеждане министър Цоков награди с плакета на МОН шефа на 51 СУ Асен Александров.
 
В конференцията участваха също началникът на РУО София-град доктор Ваня Кастрева, доктор Анелия Андреева, шеф на Националния инспекторат по обучение, ректорът на ХТМУ проф. Сеня Желязкова, проф. Найден Шиваров шеф на Националния STEM център,  Наталия Михалевска, шеф на кабинета на министъра на образованието и науката, и др.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР