Начините за пътуване са изминали дълъг път от епохата на

...
Начините за пътуване са изминали дълъг път от епохата на
Коментари Харесай

От биометрични тунели до летящи таксита – как се променят пътуванията ни

Начините за пътешестване са минали дълъг път от епохата на керваните по Пътя на коприната, страховитите морски направления и парните локомотиви и ще продължи да се трансформират през идващите години.

Концепции, които са като извадени от научнофантастични романи и филми, бързо си проправят път към всеобщия пазар, оформяйки всяка стъпка от едно пътешестване в днешно време.

Въпрос на време е безпилотни самолети да транспортират пасажери, а хората да избират сред някой изящен остров и ексурзия в Космоса за отпуската си.

От самостоятелни таксита до превод в действително време на всички езици – CNN обобщава няколко софтуерни концепции, които дават поръчка да трансформират методите, по които опознаваме света към себе си.

Краят на опашките по летищата

Макар и спорна (наскоро Европейски Съюз направи сериозна крачка за ограничението ѝ), биометричната идентификация (автоматична инспекция на самоличността посредством пръстови отпечатъци, лицево различаване или сканиране на ириса) бързо се трансформира в желана технология на летищата по света.

Считана за по-бърз и по-точен метод за инспекция на пасажерите, биометричната идентификация може да редуцира на половина времето за типичните летищни процедури като чекиране на багаж, достъп до салони, качване на борда и имиграционен надзор.

През 2018 година да вземем за пример интернационалното летище в Дубай вкарва биометрични тунели - Smart Gates, които употребяват лицево различаване, с цел да ревизират самоличността на пасажерите единствено за пет секунди.

Всичко е толкоз просто, колкото звучи: откакто изоставен самолета, пасажерите влизат в тунела, поглеждат към зелена светлина и по-късно не престават към пункта за приемане на багаж, без да чакат на опашка или да взаимодействат с имиграционен чиновник.

Технологията за лицево различаване към този момент се употребява в известна степен на интернационалните летища Хонконг, Токио Нарита, Токио Ханеда, Международното летище „ Индира Ганди “ в Делхи, лондонското „ Хийтроу “, парижкото „ Шарл дьо Гол “ и други

Авиокомпаниите също вкарват биометрична идентификация и образец за това са колоси като Emirates, American Airlines, United и Delta.

Разширена действителност от последващо равнище

Изисквайки само телефон и интернет връзка, добавената действителност (AR) може да обезпечи на потребителите още едно равнище на наслаждение по време на техните пътувания.

Компанията Specterras Productions, която се стреми да направи естествените и културните чудеса на света по-достъпни благодарение на технологиите, към този момент вдъхва живот на такива прекарвания.

" С помощта на AR можете да създадете анимирани бюстове в музея. В бъдеще това ще разреши на хората да се приближат до статуя на Александър Велики или Херодот и да взаимодействат с изкуството посредством мобилния си телефон. Нещо като кино лентата " Нощ в музея ", " споделя Майкъл Бриър, основен креативен шеф в Specterras, пред CNN Travel.

AR и виртуалната действителност (VR) натрупаха известност по време на пандемията от Covid-19, когато музеите и дестинациите започнаха да се надпреварват в предлагането на интерактивни виртуални прекарвания.

Бреър споделя, че тези технологии също по този начин дават опция на хората да изследват елементи от света, които не биха могли да видят персонално.

" От икономическа позиция е доста мъчно да се посетят места като Помпей, Палмира, Мачу Пикчу или Големия бариерен риф. Така че за доста хора VR и AR ще дават добър сурогат на тези прекарвания ", добавя Бреър.

Не на последно място, технологията оказва помощ и за обмисляне на направления - в случай че пътуващите могат първо да проучат дадена дестинация, хотел, ресторант или екскурзия посредством VR, те евентуално ще имат повече убеденост при резервацията.

Възходът на летящите и роботизираните таксита

Всеки е гледал видеоклипове с пътнически дронове и eVTOL - електрически самолети с отвесно политане и кацане, които не се нуждаят от писта. Те са на всички места в интернет, а голям брой компании по света работят върху усъвършенстването на технологията.

Тези футуристични самолети нормално са електрически, ултралеки и снабдени със програмен продукт за автопилот, който разрешава на елементарните хора да се качат на пилотското място - след сесия за ориентировка и симулация на полет с виртуална действителност, несъмнено.

Такава е тактиката на LIFT Aircraft, която твърди, че всеки може да ръководи нейния самостоятелен аероплан HEXA, даже без пилотски лиценз, защото той се квалифицира като " ултралеко " транспортно средство според федералните разпореждания.

Самолетът предлага доста автоматизирани ограничения за сигурност като система за отбягване на конфликти и балистичен парашут за цялата структура.

Други компании, като Ehang в Китай, имат за цел да облекчат тапите с летящи таксита, а основаната в Ню Йорк Kelekona възнамерява да предлага полети със своя захранван от акумулатори 40-местен дрон като екологична опция на всеобщия превоз.

И момента, в който въздушните таксита ще обикалят над огромните градове, изобщо не е надалеч. Volocopter да вземем за пример би трябвало да достави флотилия от електрически въздушни таксита в Сингапур и Париж през 2024 година

Но до момента в който някои таксиметрови услуги поглеждат към облаците, други остават крепко стъпили на земята. Със съществени усъвършенствания.

Базираната в Бостън компания Motional, взаимно дружество на Hyundai и световната софтуерна компания Aptiv, е образец за триумф в това начинание. Компанията дава разполагаем на пътуващите в Лас Вегас самостоятелни роботизирани таксита (чрез приложенията на Lyft и Uber), които могат да ги закарат до известни дестинации в Града на прегрешението.

Друга сходна компания е Waymo (дъщерно сдружение на компанията майка на Гугъл Alphabet Inc.), която от 2020 година насам ръководи първата в света изцяло самостоятелна услуга за транспорт на пасажери в елементи от Финикс.

" Услугата за самостоятелно пътешестване последователно се трансформира в част от всекидневието на хората ", споделя представител на Baidu пред CNN Travel. " В градове като Пекин, Шанхай и Гуанджоу всяка роботизирана таксиметрова кола на Apollo Go може да извърши приблизително повече от 15 пътувания дневно. "

Сбогом на езиковите бариери

Няма нищо неприятно в това да човек да обикаля из един град и да снима забележителности, само че постоянно е по-добре да може да поддържа връзка с домакините си на родния им език. Ако езиковите бариери останат в предишното, хората биха могли да се свързват с разнообразни култури, да работят и живеят в чужбина, да откриват нови бизнес благоприятни условия и още доста други потребни неща.

Добрата вест е, че преводът в действително време става все по-усъвършенстван с всеки минал ден и Pixel Buds на Гугъл са образец за това – те могат да превеждат казаното непосредствено в ухото ви или да споделят транскрипция, с цел да можете да следите диалога.

Технологичният колос работи и по VR хедсет, който демонстрира преведения текст върху лещите в действително време.

Друга компания, Mymanu, също предлага автоматизиран гласов превод посредством своите слушалки CLIK S. Те към този момент се употребяват в хотелиерството, а скоро ще бъдат въведени и в помощ на търсещите леговище в Обединеното кралство, като се синхронизират с приложението за превод MyJuno на компанията, с цел да оказват помощ на потребителите да поддържат връзка с хора на над 37 езика.

Mymanu твърди, че скоро ще пусне на пазара първите в света слушалки с гласово ръководство и eSIM. Наречени Titan, те могат да се употребяват като телефон без екран и оферират превод в действително време, без да е належащо приложение.

Полетите с нулеви чисти излъчвания са на хоризонта, екологичните хотели са тук

След като пътническите безпилотни самолети и eVTOL станат нещо всекидневно, разумната последваща стъпка е обвързвана с отговора на положителните остарели самолети.

Бъдещето на пътуванията е неразривно обвързвано с изменението на климата - действителност, която накара Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) да разгласи дълготрайна цел за реализиране на нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година

Благодарение на комбинацията от нови технологии, вариращи от устойчиви авиационни горива през мотори, задвижвани с водород, до напълно електрически самолети, това сигурно е допустимо, въпреки че критиците показват съществени подозрения.

Базираната в Съединени американски щати компания Eviation Aircraft предлага взор в бъдещето със своя напълно електрически аероплан Alice. Деветместният пътнически аероплан, който ще влезе в употреба през 2027 година, има за цел да понижи въздействието на районните полети върху околната среда. Досега са поръчани над 300 самолета от самолетна компания Aerus в Мексико, DHL, Air New Zealand и други

Възможно е през идващото десетилетие да станем очевидци и на завръщането на свръхзвуковите самолети. Базираната в Денвър компания Boom работи по обновена версия на Concorde, която има за цел да направи свръхзвуковите пътувания доста по-тихи, по-екологични и по-достъпни.

Подобно на пътуванията със аероплан, екологично насочените хотели проправят пътя за по-устойчиви пътувания в бъдеще.

Когато през 2021 година Room2 Chiswick отваря порти в Лондон, той се превъръша в първият в света хотел с " нулево чисто ползване " за цялостен живот.

С други думи, хотелът е компенсирал целия си въглероден отпечатък - от производството и строителството, материалите, поддръжката, електричеството и така нататък

В съпоставяне с характерен английски хотел с сходен размер, Room2 употребява 89% по-малко сила на квадратен метър с помощта на термопомпи с наземно зареждане, слънчеви панели, съоръжения за икономисване на вода, устойчиви политики за публични поръчки, зелен покрив с биоразнообразие и политика за нулеви боклуци.

И това е единствено един от многото образци за екологични хотели, които все по-често се трансформират в работеща опция на нормалните места за настаняване.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР