Начинът, по който хората пишат и използват компютърната мишка, може

...
Начинът, по който хората пишат и използват компютърната мишка, може
Коментари Харесай

Начинът, по който хората работят на компютъра, разкрива стреса на работното място

Начинът, по който хората пишат и употребяват компютърната мишка, може да е по-добър знак за напрежението на работното място, в сравнение с сърдечният им темп, съобщи Франс прес, базирайки се на швейцарско проучване. 

Авторите му считат, че техният модел може да помогне за попречване на хроничния стрес.

" Начинът, по който пишем на клавиатурата и движим мишката, наподобява е по-добър индикатор за равнището на стрес, в сравнение с сърдечният ни темп в работна среда ", пишат откривателите от швейцарския Федерален софтуерен институт в Цюрих. 

За задачите на актуалното проучване създателите му са следили 90 участници в лаборатория, които са изпълнявали реалистични офис задания, като да вземем за пример обмисляне на срещи или записване и разбор на данни.

Специалистите са записали държанието с мишката и клавиатурата на участниците, както и сърдечния им темп, и постоянно са ги питали какъв брой уплашени се усещат.

Докато на някои от изследваните лица е било разрешено да работят необезпокоявани, половината участници са били прекъсвани неведнъж от чат известия и също така са били поканени да вземат участие в изявление за работа.

Изследователите са открили, че уплашените хора пишат и движат мишката по друг метод от спокойните хора.

" Стресираните хора местят мишката по-често и по-неточно и покриват по-големи дистанции на екрана ", изясняват създателите на проучването. 

Специалистите са разкрили също, че хората, които се усещат уплашени на работното място, вършат повече неточности, когато пишат, и са склонни да пишат отривисто, с доста къси паузи.

Спокойните човеци, въпреки това, вършат по-малко, само че по-дълги почивки, когато пишат на компютъра. 

Връзката сред напрежението и държанието с клавиатурата и мишката може да се изясни с така наречен доктрина за невромоторния звук.

" Повишените равнища на стрес въздействат отрицателно върху способността на мозъка ни да обработва информация. Това се отразява и на двигателните ни умения ", изяснява психологът и съавтор на проучването Жасмин Кер.

Изследователите означават, че е належащо незабавно да се намерят надеждни способи за разкриване на нараснал стрес на работното място, от какъвто страда всеки трети чиновник в Швейцария. 

" Засегнатите постоянно не осъзнават, че физическите и психическите им запаси понижават, до момента в който не стане прекомерно късно ", споделят откривателите.

Понастоящем те тестват своя модел благодарение на приложение, като данните се записват от швейцарски чиновници, които са се съгласили да спомагат. 

Резултатите се чакат до края на годината, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР