Начело като премиер според списъка на ПП-ДБ е акад. Николай

...
Начело като премиер според списъка на ПП-ДБ е акад. Николай
Коментари Харесай

Кой кой е в проектокабинета Денков - без Петков, Иванов, Атанасов и Панев, но с Василев и Лорер

Начело като министър председател съгласно листата на ПП-ДБ е акад. Николай Денков. Освен Асен Василев, който е номинираният за министър на финансите, водачите на партиите от обединението Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев не участват измежду посочените за министерските постове.

" Осъзнаваме какъв брой е комплицирана политическата обстановка и ето за какво нито аз, нито Христо Иванов, нито Атанас Атанасов, нито Владислав Панев сме част от този кабинет ", заявява Кирил Петков. ПП-ДБ показват и подготвеност да се откажат да ръководят множеството от парламентарните комисии, в случай че се стигне до този кабинет.

От ПП-ДБ акцентират още, че " в случай че получи поддръжка, държавното управление на акад. Николай Денков ще направи всичко належащо да реализира главните цели, измежду които са влизането на България в Шенген и в еврозоната, битката с инфлацията, осъществяването на всички забавени условия и ограничения по националния План за възобновяване и резистентност и смяна в метода при подбора и финансирането на районни планове ".

Ето и кои са лицата в проектокабинета на ПП-ДБ:

Николай Денков - министър-председател

Николай Денков е учен на Българска академия на науките и постоянен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и лекар на науките по физикохимия. Член е на експертна група " Физически науки " към Европейската галактическа организация. Ръководи лаборатория " Активни формулировки и материали " във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Климент Охридски ".

Акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера. Научните му проучвания са в региона на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните субстанции и техните многочислени приложения. Публикувал е над 180 научни публикации, две от които в влиятелното списание Nature и по една в Nature Physics и в Nature Communications, както и 18 обзора.

Неговите разработки са представени над 10 000 пъти в научната литература (h-index = 50). Изнесъл е над 90 лекции на интернационалните конференции, провел е над 80 семинара в задгранични университети и проучвателен институти. Съавтор е на 12 патента, в това число шест интернационалните и четири задгранични.

Ръководил е повече от 45 интернационалните плана, финансирани от задгранични компании.

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши откривател в института на компанията Rhone-Poulenc (Франция), водещ академик в изследователския институт на компанията Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше учебно заведение по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).

За своите научни достижения акад. Николай Денков е почетен с редица влиятелни оценки: премията Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), премията Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо сдружение, националната премия " Питагор " на Министерството на образованието и науката и други

От 2014 до 2016 година акад. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше обучение и европейски структурни фондове. През 2016 година подава оставка заради противоречие с политиката на тогавашното управление в МОН. През 2017 година и 2021 година e длъжностен министър на образованието и науката, а през 2021-2022 година e министър на образованието и науката в постоянното държавно управление на Кирил Петков.

Акад. Николай Денков е депутат от Продължаваме Промяната в 49-ото Народно заседание. Избран е от 30-и многомандатен изборен регион - Шумен.

Асен Василев - министър на финансите

Асен Василев е роден на 9 септември 1977 година в Хасково.

Средното си обучение приключва в езиковата гимназия в родния си град.

В този интервал печели и интернационална премия за есе на британски език. За премията се състезава с разработки от целия свят в Лондон. Завършвайки гимназия, Василев печели и " Златаровската премия " за най-хубав випускник.

Отличието има и парично изражение, което той подарява на учебния хор в символ на благодарност. Приет е и след това приключва " Икономика " в Харвардския университет, по-късно специализира бизнес администрация и право в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

От 1999 до 2004 година работи като съветник в " Монитор Груп " в Съединени американски щати, Канада, Европа и Южна Африка. Съосновател и президент е на " Евърбред " - компания за ценообразуване на самолетни билети. Тя е отчасти финансирана от " Националния фонд за научни разработки на Сингапур " и от първия вложител в Скайп. Съосновател и шеф е на " Центъра за стопански тактики и конкурентоспособност ". Преподавател е в Програмата за стопански напредък и развиване, филиал към Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

През 2013 година е министър на стопанската система, енергетиката и туризма в служебното държавно управление на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 година е министър на финансите в служебното държавно управление на Стефан Янев. На 13 декември е определен за вицепремиер и министър на финансите в кабинета на Кирил Петков.
Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи
Андрей Янкулов е роден през 1980 година в гр. София. Завършва Немската езикова гимназия през 1999 година и компетентност " право " в Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 2005 година След дипломирането си стартира работа като юрист, а през 2007 година след извоюван конкурс постъпва в Софийска районна прокуратура (СРП), където работи в отдел " Общоопасни и други закононарушения ". Член е на Комисията за професионална нравственос към СРП в интервала 2010 - 2014 година и на Националната прокурорска мрежа за интернационално правно съдействие в интервала 2013 - 2014 година

През август 2014 година Янкулов е назначен за заместник-министър на вътрешните работи, а в интервала ноември 2014 година - февруари 2016 година е заместник-министър на правораздаването с сектор държавната политика в региона на осъществяване на наказванията. След връщането си в СРП работи в отдел " Изпълнение на наказванията " до септември 2017 година, когато след конкурс е нараснал в Софийска градска прокуратура (СГП). В СГП работи в отдел " Международен и осъществяване на наказванията " до края на 2019 година, когато подава оставка като прокурор.

От началото на 2020 година Янкулов е юрист в Софийската адвокатска гилдия и се причислява към екипите на неправителствената организация " Антикорупционен фонд " и консултантската компания " PMG Analytics ".

Професионалните му ползи са ориентирани към наказателното право, наказателния развой, наказателно изпълнителното право, интернационалното съдействие по наказателно-правни въпроси и политиките в региона на осъществяване на наказванията.
Юлиан Попов - министър на околната среда и водите
Юлиан Попов е старши консултант на Европейската фондация за климата, ръководител на Института за успеваемост на постройките в Европа и някогашен длъжностен министър на околната среда на България. Бил е дипломат на благосклонност на България за политиката в региона на енергетиката и климата и консултант по енергийната сигурност на президента на България.

Юлиан е член на Европейския съвет за външни връзки, на Консултативния съвет на Climate KIC и на управителните препоръки на няколко други организации, свързани с енергетиката и климата. Той е един от основателите и сегашен член на Настоятелството на Нов български университет и съосновател на Тунизийското учебно заведение за политика.

Юлиан е класиран два пъти от EurActiv за един от 40-те най-влиятелни гласове в региона на европейските енергийни политики. Статиите му за климатичната и енергийната политика са оповестени от Financial Times, Project Syndicate, NS Energy Monitor, The Independent, Al Jazeera, Huffington Post, EurActive и други

Той е създател на две книги и съавтор на книгите " Европейската супермрежа " и " Дипломация в региона на енергетиката и климата ".
Георги Гвоздейков - министър на транспорта
Георги Гвоздейков е авиационен инженер, приключил магистърска стратегия по " Авиационна техника и технологии ", " Проектиране на летателни апарати " в ВВВУ " Георги Бенковски " гр. Долна Митрополия.

Присъединява се към тима на Продължаваме Промяната с идея за въвеждане на новаторски политики в региона на въздухоплаването и обмисляне на тактики за консолидиране на устойчиви, безвредни и екологични транспортни решения, съответстващи на потребностите на обществото и бизнеса.

Георги Гвоздейков взе участие интензивно в основаването на първата система за незабавна здравна помощ по въздух в България. Заместник-председател е на Комисията по превоз в 47-ото Народно Събрание.
Радослав Рибарски - министър на енергетиката
Радослав Рибарски е депутат в 47, 48 и 49 Народно заседание. Председател на Комисията по енергетика в 47-то Народно заседание, заместник-председател на Комисията в 48-я Парламент. Член на Комисията по защита и в двата Народното събрание.

Кариерното развиване на Радослав Рибарски досега е напълно в бранш " Енергетика ". Интересът му към новаторските технологии първоначално го насочва към възобновимите енергийни планове. Стартира кариерата си с работа по огромни планове за създаване на ветропаркове и фотоволтаични централи.

Преди да стане депутат, развива редица интернационалните планове в бранш " Енергетика " в " Енергоремонт - Гълъбово " АД. Дружеството е профилирано в производството и построяването на котелно съоръжение за Топлоелектрическа централа и фабрики за оползотворяване на боклуци. Също по този начин е търговски шеф на българско сдружение, профилирано в производството и построяването на сероочистващи съоръжения и индустриално съоръжение за отклоняване и ликвидиране на димни газове и флуиди.

През 2002 година приключва ГПЧЕ " Ромен Ролан " гр. Стара Загора с профил британски и немски език. Висшето си обучение придобива в УНСС със компетентност " Международни стопански връзки " и магистърска степен по " Управление на интернационалните планове " още веднъж във факултет " Международна стопанска система и политика " в УНСС.
Даниел Лорер - министър на нововъведенията и растежа
Даниел Лорер е народен представител в 48-мото Народно заседание, член на комисия по външна политика и зам.-председател на комисия по икономическа политика и нововъведения. Той е министър на нововъведенията и растежа до август 2022 година в постоянното държавно управление на Кирил Петков. Създава министерството на нововъведенията от нулата и го трансформира в едно от най-успешните в държавното управление на " Продължаваме промяната ". Ръководената от него институция отключи достъпа на дребните и междинни предприятия до пресен капитал за енергийна успеваемост, софтуерна рационализация и започващи бизнеси.

Първата за България мярка по Плана за възобновяване и резистентност започва точно в това министерство. Заедно с това върна доверието на задграничните вложители в България. След активизиране на поддръжката и привличане на високотехнологични и новаторски компании, българската стопанска система стартира да се трансформира в съвременна с производства с висока добавена стойност.

Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 година в София, само че през по-голямата част в последните 15 години живее във Варна, която избира пред всички международни стопански центрове, в които е работил. Завършва компютърни науки и бизнес ръководство в университета Тел Авив. Първата си бизнес концепция измисля на 15 годишна възраст и се трансформира в сполучлив бизнесмен с към този момент 20 години интернационален опит.

През 1999 година основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, след това продаден сполучливо.

Работи на разнообразни управителни позиции в хай-тек компанията Mercury Interactive, международен водач в региона на софтуера за автоматизиран първокласен надзор. През 2006 година Hewlett-Packard купува Mercury Interactive за 4.5 милиарда $.

След продажбата на Mercury Interactive Даниел Лорер става един от основателите на Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, основана в Истанбул. Компанията има постоянни клиенти измежду най-големите банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 година Optiim се продава на австрийския холдинг New Frontier Group.

През 2018 година е сред създателите и ръководещ сътрудник на BrightCap Ventures, фонд за рискови вложения в софтуерни компании. Даниел се занимава с оценка на нови компании и надзор на осъществяването на бизнес проекти. Фондът влага най-вече в българските софтуерни компании, дружно с водещи американски и европейски фондове като Bain Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures. Напуска ръководството септември 2021 година

През 2013 година Даниел Лорер е консултант на министъра за електронно ръководство в служебното държавно управление на Марин Райков, а през 2021 година е консултант на министъра на стопанската система на служебното държавно управление Кирил Петков и ръководител на Комисията по бистрота.

Избира живот в и с България пред Тел-Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.

Освен родния български, приказва съветски, британски, иврит, френски и немски език.
Андрей Цеков - министър на районното развиване и благоустройството
Андрей Цеков е роден в град София. Завършва Първа британска езикова гимназия в град София и Юридическия факултет на Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд.

Притежава 20-годишен опит в ръководството на капиталовия развой и огромни корпоративни структури. Преподава строително законодателство и договорно право в Университета по архитектура, строителство и геодезия и във Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов " в град София.

В интервала декември 2021 година - август 2022 заема поста на заместник-министър на финансите.
Милен Матеев - министър на правосъдието
Милен Матеев е роден във Велико Търново, през 1970 година

Завършил е междинното си обучение в Природо-математическа гимназия " Васил Друмев " - Велико Търново през 1988 година

Магистър е по право от Софийски Университет " Св. Климент Охридски " от 1995 година

Адвокат в Софийска адвокатска гилдия от 1996 до 2000 година Нотариус от 2000 година до през днешния ден. Бил е зам. ръководител на Съвета на Апелативна гилдия - Велико Търново към Нотариалната камара на Република България.

Народен представител и Председател на Комисия по конституционни и правни въпроси в 47-то Народно събрание.

Милен Матеев е депутат и заместник-председател на Комисия по правни въпроси в 48-то Народно събрание.

Семеен, с едно дете.
Христо Даскалов - министър на земеделието
Проф. доктор Христо Даскалов е приключил ветеринарна медицина. Има професионален стаж от 37 години като академик, специалист и експерт в региона на сигурността и контрола на храните и биология и заболявания на хидробионтите. Ръководител на Националния център по сигурност на храните към БАБХ от 2011 година

Заместник ръководител на Селскостопанска академия през интервала май 2015 - април 2017 година Изпълнителен шеф на БАБХ от декември 2021 до сегашния миг. Народен представител в 47-то Народно събрание от ПППП.

Специализирал в Heriot-Wat University, Англия от 1996-1998 година по линия на НАТО и стратегия ТЕМПУС. Специализирал е по стратегия на USDA и Bourlag Program в Държавен университет във Форт Колинз, Колорадо, Съединени американски щати през 2003 и 2006 година, както и в страни като Нидерландия, Дания, Швеция, Франция, Германия и доста други.

Ръководител на научни планове по 7-ма рамкова стратегия и Хоризонт 2020. Член на редица работни групи на Европейска комисия и Европейския орган по сигурност на храните (EFSA), Парма в региона на сигурността на храните от 2008 година и до момента. Ръководител на работна група по Codex Alimentarius по време на Българското председателство на Европейски Съюз през 2018 година Лектор на български и британски в СУ, Лесотехнически у-т, Тракийски у-т, стратегия на Европейски Съюз " Better Training for Safer Food ".
Юлиан Войнов - министър на икономиката
Д-р Юлиан Войнов е финансист и икономист с дълготраен опит във финансовата и банковата сфера, както и в държавни и частни аналитични институции и организация. Доктор по стопанска система и хоноруван учител в Стопанска академия " Д. А. Ценов " - гр. Свищов, получил магистърска степен (MSc) по стопанска система от Университета на Манчестър, Обединено кралство.

Има приключени спомагателни магистърски стратегии и голям брой курсове и специализации в влиятелни български и интернационалните просветителни институции (London School of Economics, Massachusetts Institute of Technology, Joint Vienna Institute, Стопански факултет на СУ, Нов български университет и др.). Владее чудесно британски, испански и съветски езици и на работно равнище маджарски и френски езици.

В професионалното си развиване минава през експертни длъжности, в началото в Агенция за стопански разбори и прогнози, частни финансови сдружения и аналитични центрове, през междинни управителни длъжности в Министерство на финансите и банкови институции, като понастоящем е на директорска позиция в Комисията за енергийно и водно контролиране.

Познава добре и следи деликатно международната, европейската и българската стопанска система и има голям брой разработки, в това число научни изявления по разнообразни стопански въпроси като макроикономическата непоклатимост, бюджетното осъществяване, данъчната политика и така нататък
Генка Петрова - министър на образованието
Проф. Генка Петрова-Ташкова е фармацевт и фармакоикономист, професор в Медицинския университет в София и основен секретар на висшето учебно заведение. Зам.-министър на образованието и науката в кабинетите на Кирил Петков и Стефан Янев. Завършва фармация в Медицинска академия - София през 1984 година и стопанска система и организация на труда в УНСС през 1991 година Доктор по фармация с дисертация на тематика " Лекарствени потребности и приложимост - разбор и прогнозиране " (1994).

Специализира здравна стопанска система в бизнес учебното заведение в Кентърбъри. Доктор на фармацевтичните науки с дисертация на тематика " Модел на промяната на фармацевтичния бранш в страни в преход от Балканския район - разбор на приложението на теоретичните концепции. "

От 2014 до 2016 година е заместник-ректор по научната активност на Медицинския университет в София. В продължение на два мандата е управлявала катедра " Организация и стопанска система на фармацията " във Фармацевтичния факултет на МУ-София, теоретичен началник е на 16 защитили докторанти. Външен специалист е в Международната организация по фармакоикономика и изследвания на резултатите от здравната терапия.

Гост-лектор в Института по бизнес ръководство на Университета в Нант, Франция, в Белградския университет, Сърбия, в Сараевския университет и Университета в Баня лука, Босна и Херцеговина, както и в Университета " Карол Давила " в Букурещ. През 2010 година е измежду създателите на Българската асоциация за лекарствена информация.

Има над 400 изявления в реферирани и индексирани списания и 15 монографии и учебници, четири от тях отвън България.
Христо Хинков - министър на здравеопазването
Проф. Христо Хинков е роден на 25.03.1953 година в София. Завършва медицина през 1980 година Започва трудовия си път като участъков доктор в Ботевград, след което работи в психиатричната болница Нови Искър, където придобива компетентност психиатрия. През 1988 година печели конкурс като теоретичен помощник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, само че след една година напуща и работи в продължение на 10 година като съветник психиатър в Институт за незабавна помощ Пирогов.

През 1997-1999 година е назначен в Министерство на здравеопазването като шеф отдел планове, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса, като дава отговор за образованието и човешките запаси в институцията.

От 2001 година напуща НЗОК и стартира работа в Националния център по публично здраве и разбори, където пази докторска дисертация. През 2014 година е назначен за шеф на НЦОЗА, който ръководи до 2022 година

Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, Съединени американски щати. Участвал е в редица планове и стратегии, свързани със опазването на здравето и здравната промяна. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 година Автор е на голям брой изявления в региона на публичното здраве, здравната промяна и психично-здравната проблематика. Понастоящем е професор в Дирекция " Психично здраве и предварителна защита на зависимости " в НЦОЗА.
Гергана Кабаиванова - министър на туризма
Гергана Кабаиванова е специалист в селския и гастрономическия туризъм, създател на уеб страницата за завършения из българските села " Пендара.бг " и основател на първите фермерски пазари в огромните градове на страната.

Тя е шеф на Фондация " Локалфууд.бг ", чиято задача е да поддържа опазването на националното гастрономическо завещание. Участва в авторски екип, разработващ Наредба за активността на фермерските пазари и Наредба за характерните условия при произвеждане на дребни количества храни в домашни условия.

Завършила е магистратура по специалностите " Технология на растителните масла и козметичните артикули " и " Технология на тютюна " към Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Има дълготраен опит като маркетинг управител на няколко козметични компании и мол в Пловдив.
Александър Йоловски - министър на електронното управление
Александър Илиев Йоловски е магистър по политология от Софийски университет " Св. Климент Охридски ". Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, осъществяването, координацията и контрола на действия, свързани с административната промяна и електронното ръководство, както и в региона на стратегическо обмисляне за потребностите на държавната администрация и електронното ръководство.

От февруари до август 2022 година е заместник-министър на електронното ръководство, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 година и ноември 2016 година и в интервала август 2019 година и януари 2022 година е началник на отдел, а от август 2022 година до момента е старши управител, планове в Националния систематичен интегратор " Информационно обслужване " АД. В интервала 2016 година - 2019 година

Александър Йоловски е заместник-председател на Държавна организация " Електронно ръководство ". От 2011 година до 2015 година е шеф на отдел в Министерството на финансите и Администрацията на Министерския съвет, като управлява създаването на Оперативна стратегия " Добро ръководство " 2014-2020 и реализира договарянията с Европейската комисия за приемане на оперативната стратегия.
Тодор Тагарев - министър на отбраната
Тодор Тагарев е роден в гр. Стамболийски. Завършил е МГ " Акад. К. Попов " в гр. Пловдив (1978 г.), ВВВУ " Г. Бенковски ", гр. Долна Митрополия като инженер с гражданска компетентност " Автоматика и телемеханика " (1982 г.) и Командно-щабния лицей на Военновъздушни сили на Съединени американски щати (1994 г.). През 1989 година пази дисертация във Военновъздушната инженерна академия " Н.Е. Жуковски " в Москва.

Служил е като инженер по въоръженията в 25 полк на Военновъздушни сили и учител във ВВВУ " Г. Бенковски ". Като граждански в системата на защитата е заемал длъжностите шеф на дирекции " Планиране на защитата " и " Политика по въоръженията " (1998-2001 г.), началник на катедра " Мениджмънт на сигурността и защитата " на ВА " Г.С. Раковски " (2004-2008 г.), консултант на министъра на защитата (2009-2010 г.) и шеф на Института по защита (2016-2017 г.). В интервала март-май 2013 година е длъжностен министър на защитата.

През 1995 година стартира работа като теоретичен помощник в Българска академия на науките. От 2014 година е " професор " в Института по осведомителни и информационни технологии на Българска академия на науките.

Проф. Тагарев е взел участие в работата на редица органи и групи на НАТО и Европейската организация по защита, в интернационалните проучвателен екипи и в стратегии за съвещания по въпроси на ръководството на сигурността и защитата в десетки страни. Негови научни писания са преведени на 15 езика.

Женен, с три деца.
Ирена Димитрова - министър на външните работи
Ирена Димитрова е била заместник-министър на външните работи в Кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

Работи в Министерството на външните от 2000 година, като е минала поредно през всички стадии на кариерно развиване в Дипломатическата работа. Заемала длъжности в дирекции " Америка ", " Организация на обединените нации и съдействие за развиване " и " Политика за сигурност ", където в интервала 2017-2021 година е заемала длъжността шеф на отдел " НАТО ".

Професионалната й кариера е обвързвана и с два задгранични мандата - в Посолството на Република България в Обединеното кралство и в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Белгия.

Притежава магистърска степен от Философския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Завършила е Дипломатическата академия на Кралство Испания с академична степен " Магистър по интернационалните връзки " от Университета Комплутенсе, Мадрид. Специализирала е в Женевския център по политика за сигурност (GCSP) и в Европейския център за проучвания по въпросите на сигурността " Джордж Маршал ", Германия.

Към сегашния миг е дипломат за специфични поръчения по построяването на резистентност в Министерство на външните работи.

Владее британски и испански, употребява френски език.

Омъжена, с две деца.
Иван Кръстев - министър на труда и обществената политика
Иван Кръстев е роден е през 1980 година в Стара Загора. Дипломата си за приблизително обучение придобива в ГПЧЕ " Ромен Ролан " с профил " Английски език ". Придобива магистърска степен по интернационалните връзки в СУ " Св. Климент Охридски " и по финанси в Университета за национално и международно стопанство.

Професионалният му път е тясно обвързван с Министерството на труда и обществената политика, където през 2006 година стартира работа в дирекция " Европейски фондове, интернационалните стратегии и планове ".

От 2011 година до 2013 година е основен шеф на основна дирекция " Европейски фондове и интернационалните планове " към Агенцията по заетостта. През 2013 година е назначен за заместник-министър на образованието и науката, където дава отговор за интернационално и европейско съдействие, ръководство на средствата от Европейски Съюз и интернационалните стратегии.

В интервала 2014-2019 година работи в екипа на члена на Европейския парламент Георги Пирински. От юли 2019 година заема позицията на секретар на Делегация на българските социалисти в Европейския парламент.

В интервала май 2021 - август 2022 година е заместник-министър на труда и обществената политика.

Автор е на редица изявления по тематики свързани с ръководството на средствата от Европейския съюз, пазара на труда, социално-икономическите неравенства, висшето и професионалното обучение.
Димитър Илиев - министър на спорта
Димитър Илиев е осемкратен рали първенец на България и е единственият българин, печелил три пъти най-престижното автомобилно съревнование в страната - Рали България.

Димитър Илиев стартира своята кариера през 1994 година. През 2013 година афишира, че се отхвърля от спорта и се отдава напълно на преподавателска активност. Доц. доктор Димитър Илиев е учител в катедра " Технически и ледени спортове " в НСА " Васил Левски ", бранш " Автомобилен и мотоциклетен спорт ".

Експерт е в пътната сигурност. През годините това се трансформира в негова идея. Димитър е и създател на първата академия по безвредно шофиране, като годишно предава своя опит на над 2000 индивида. Обича природата и постоянно спортува в планината. Владее британски, немски и италиански език.
Яна Генова - министър на културата
Яна Генова работи в региона на мениджмънта в културата от 1995 година Завършила е " Културология " в Софийски университет. Работила е за интернационалните организации и стратегии за поддръжка на преводната литература и качественото книгоиздаване, най-вече в страните от Източна Европа и Балканите.

Управлява неправителствената организация за просвета и литература " Следваща страница " от 2001 г, а през 2016 година основава Къщата за литература и превод в София и първата в България устойчива интернационална резидентска стратегия за писатели и литератури преводачи от български език. Старши специалист и оценител в стратегиите за просвета на Европейския съюз. Съосновател на детската платформа за окуражаване на четенето " Книговище ".

Автор и съавтор на проучвания върху книжния бранш и политиките за книгата. Само две години след включването на Къщата за литература в Европейската мрежа на преводаческите центрове RECIT е определена за президент на борда на мрежата.

Интересува се от тематики като стратегическо обмисляне на културни организации и премерване на резултата от културни планове, стратегии и политики.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР