Начардака на Дечковата къща беше открита изложбата Габровска цветна черга

...
Начардака на Дечковата къща беше открита изложбата Габровска цветна черга
Коментари Харесай

Изложбата Габровска цветна черга от коприна, дърво и хартия беше представена в Дечковата къща

Начардака на Дечковата къща беше открита изложбата „ Габровска цветна рогозка от коприна, дърво и хартия “ на Школа за приложни изкуства Ива Пенчева.

Събитието е финален стадий от план, финансиран по Програма „ Култура “ на Община Габрово, представящ над 70 произведения, основани от Ива Пенчева, Десислава Недялкова, Ивелина Методиева и участници в извършените повече от 10 ателиета навън в градска среда.

Специално място в изложбата е отредено на рисунките върху коприна, дело на децата и младежите от Дневен център за деца и младежи с увреждания – Габрово.

Пред гостите ръководителката на школата показа, че концепцията на плана е, посредством съчетаването на трите материи - ефирността на коприната, твърдостта на дървото и гъвкавостта на хартията, по актуален метод да се показват българските обичаи, в частност габровската рогозка. В творбите са употребявани детайли от българските шевици – слънчоглед, роза, декоративни орнаменти и символиката на цветовете: жълт – цвета на слънцето, зелен - на тревата, наследник - на небето.

Изложбата може да бъде прегледана в Дечковата къща до края на месец септември, след което ще гостува в гр. Троян.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР