Началото на юни е изпълнено с интрига за баскетболните фенове,

...
Началото на юни е изпълнено с интрига за баскетболните фенове,
Коментари Харесай

Неугасващият спомен за Амадеус

Началото на юни е изпълнено с конспирация за баскетболните почитатели, без значение от годината. Винаги се играят финали на НБА, по-интересните европейски клубни шампионати също са във финалната си фаза, Евролигата към този момент има нов първенец, а няколко седмици по-късно, в края на първия летен месец, ще пристигна ред и на Драфта на НБА.

Всяка година при започване на юни изскача и един ден, в който в гърлата на всеки, зърнал го да играе най-малко за миг - в случай че е късметлия, онлайн в най-хубавите му години, в случай че ли пък не, лета по-късно и на видео, към този момент като спомен, засяда буца. На 7 юни 1993 година, преди тъкмо четвърт век, може би най-харизматичната баскетболна фигура на Европа отлетя към безкрайната синева. На 7 юни 1993 година Дражен Петрович почина в автомобилна злополука в Германия, на автомагистрала наоколо до Инголщат.

Европейският баскетбол остана без най-усмихнатото си момче. Смъртта лиши една от най-убийствено точните ръце, хващали в миналото баскетболна топка. Човекът, който не се опасяваше от най-големите, вкопчваше се в самостоятелни борби с Майкъл Джордан, а Реджи Милър го дефинира като “най-добрият стрелец, който в миналото е виждал”.

Se cumplen 25 años de la muerte de una de las figuras que marcó el baloncesto de mi infancia. Grande Draen Petrovi ¡Cómo pasa el tiempo! pic.twitter.com/EJvHrDL0uk
— Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) June 7, 2018
Преди 25 години Дражен остана вечно на 28. А в този момент, четвърт век след гибелта му, той не стопира да бъде образец. Пример за всички млади европейски баскетболисти, които преследват фантазията си да играят в НБА.

“Ако съм научил едно нещо по време на престоя си в НБА, то това бе да не отстъпвам своето. Аз имам име и фамилия. Не съм някой, който просто минава. Знам, че на някои хора това не им харесва. В НБА има място за европейци и то в освен това от епизодични роли” - Дражен Петрович

Tributo al mejor jugador europeo de todos los tiempos y mi ídolo de la infancia en el baloncesto. 25 años ya, D.E.P GENIO#DrazenPetrovic #GenioDeSibenik pic.twitter.com/qcx7MTeCcK
— Ford Fairlane (@7FordFairlane) June 6, 2018
Именно Петрович е считан за индивидът, който отвори необятно вратата към най-силното състезание в света за европейците. За трансформиралите се в суперзвезди години по-късно. Дирк Новицки, Пау Гасол, Марк Гасол, Тони Паркър, Педжа Стоякович, а преди тях и други като Дино Раджа и Тони Кукоч.

“Играчите в НБА са положителни, само че не са супергерои. Дайте ми 30 минути и няма да има тим от НБА, на който да не съм вкарал 20 точки” - Дражен Петрович

Преди 25 години, през днешния ден, на следващия ден и след още 25… непримиримото момче от дребното хърватско градче Шибеник, което покори Европа с Цибона и Реал (Мадрид), след това изтърпя неналичието на минути в Портланд, не спря да се труди и получи своето в Ню Джърси ще бъде уважавано и обичано от всички. Момчето, увековечено със скулптура с обичаната си топка в крайници в никакъв случай няма да спре да бъде давано за образец. Защото в никакъв случай, в никакъв случай, в никакъв случай няма да има различен като него. Дражен Петрович. Единственият и несравним баскетболен Амадеус.

Hoy hace 25 años que falleció Drazen Petrovic. Hace unos meses pude estar en Sibenik, donde recordarle, de verdad, pone la piel de gallina.
Una experiencia que os recomiendo a todos. pic.twitter.com/CiJAvncrG6
— Jose Manuel Puertas (@josempuertas) June 6, 2018
Винаги ще ги има и въпросите - какво щеше да се случи, в случай че Югославия не се бе разпаднала, в случай че тази проклета злополука не бе станала, в случай че другарството му с Владе Дивац не бе завършило толквоа рано, и още, и още… Но спoмените са безконечни. Точно като пионерът Дражен Петрович и стореното от него.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР