Началото на всяка нова година ни кара да се замислим

...
Началото на всяка нова година ни кара да се замислим
Коментари Харесай

Какви промени влизат в сила от 1 януари в България?

Началото на всяка нова година ни кара да се замислим за измененията, които сме подготвени да създадем в нея по отношение на предходната и да си създадем равносметка какво ни чака през идващите 365 дни.

Подобно на човешката душeвност, институциите в една страна също вършат промени, които да подхождат на мястото на страната в района, който се намира, съобразени с общесвените настройки и икономическата и обществена необоходимост от промени. Българските институции не вършат изключение и през 2020 година, както при започване на всяка друга, настъпват избрани промени, които афектират, било то по в положителен или не чак толкоз положителен аспект, метода ни на живот.

Какви промени настъпват през 2020 година?

Минималната работна заплата ще стане 610 лв.,  а минималната часова работна заплата ще стане 3,66 лева.​​​​​ Средната към този момент доближава 1249 лв. и се чака да пораства още. За 2020 година се планува и нарастване на средствата за заплати и хонорари на заетите в бюджетния бранш по трудови и служебни правни отношения с 10%.

Освен това  в София по-високи налози ще заплащат притежателите на коли с невисок екологичен стандарт и с по-голяма мощ . С 0,3 се усилва коефициентът при пресмятане на налога на коли с евростандарт 0, 1 и 2. С 0,1 е нарастването за колите с евростандарт 3 и 4, а за тези с евро 5 и 6 няма да има смяна в размера на данъка. За колите до 74 киловата, или 99 конски сили налогът се резервира, за останалите коефициентът се усилва, като за най-мощните той се покачва с 0,3. Така за колите с над 99 конски сили нарастването ще е с от 3 до 10 лева Между 7 и 40 лева ще се увеличи данъкът за колите с невисок екостандарт, за тези с евро 3 и 4 - покачването ще е 17 лева Около 18 млн. лева повече доходи чака следващата година общината от тази смяна.

Повишават и налозите за имотни покупко-продажби

Увеличението на налога върху възмездните покупко-продажби ще бъде от 2,5% на 3%. Причината - годишно в София се осъществят към 115 000 покупко-продажби, за които се дължи възмезден налог. Над половината от тях са на стойност 2000 лева и за тях се заплаща 50 лева данък. Благодарение на тази смяна в общинската хазна следващата година се чака да влязат спомагателни 20 млн. лв. като средствата ще отидат за ремонт на квартални улици и тротоари.

Въвежда се и  данъчно облагане при овакантяване . Това значи, че когато данъчно задължено лице трансферира активи отвън страната или трансформира юрисдикцията, на която е локално лице за данъчни цели, то финансовата облага, основана, само че не осъществена на територията на страната, ще бъде обложена.

Правят се и промени, касаещи случаите на несъблюдение на условия при преотстъпване на корпоративен налог. В този случай данъкът се дължи в цялостния му размер и не може да се ползва възобновяване на преотстъпен налог в размер на неизпълнената част от уговорката за вложение.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР