Началото на всяка година е време за размисъл и равносметки.

...
Началото на всяка година е време за размисъл и равносметки.
Коментари Харесай

10 годишнини, които ще отбележим през 2023 година

Началото на всяка година е време за размисъл и равносметки. Време, в което се обръщаме обратно към миналите месеци и обмисляме какво ни чака през новите. 

През 2023 година ни чакат 228 работни и 137 почивни дни. В цифрата влиза и обичайния заплатен 20-дневен годишен отпуск. От останалите 117 почивни дни, 16 са публични празници и 101 се падат уикенд. Официалните празници са действително 11 дни, само че 5 от тях съответстват със събота или неделя, което значи, че по закон първият ден от работната седмица след тях е почивен. 

В музиката 2023-а е белязана от 100-та годишнина от рождението на джаз певицата Леа Иванова и композитора Петър Ступел. Навършват 50 години от гибелта на един от най-великите и авторитетни художници на XX в. Пабло Пикасо иизвестния британски публицист, създател на необикновено известните фентъзи поредици „ Хобит “ и „ Властелинът на пръстените ”, Дж. Р. Р. Толкин.

През тази година киното пък ще отпразнува 20-ата годишнина от излизането на огромен екран на филмите „ Как да разкараш гаджето за 10 дни “, „ Наистина обич “, „ Последният самурай “, „ Матрицата: Революции “ и „ Джони Инглиш “. Навършват се и 30 години от основаването на „ Списъкът на Шиндлер “, „ Безсъници в Сиатъл “, „ Филаделфия “, „ Мисис Даутфайър “ и „ Неприлично предложение “.

Днес поглеждаме самоуверено към бъдещето с мисъл за предишното. Спазваме годишната традиция на © 10-те най и ви предлагаме къс лист с 10 годишнини, които ще отбележим през 2023 година.

1. 1130 години 

Преславският църковно-народен събор от 893 година се счита за едно от най-значимите събития от времето на Първата българска страна и дружно с покръстването на българите, почнало през 864 при княз Борис I, е основополагащо за построяването на Българската православна черква. Именно по време на Преславския събор се взема решение държател на България да бъде цар Симеон, столицата да се реалокира от Плиска в Преслав, а богослужението да се прави на славянски, вместо на гръцки език, с цел да бъде разбираемо за популацията.

A post shared by Iliana Atanasova Ivanova ♥️ (@ili_art_)

2. 150 години

През 2023 година България отбелязва век и половина от обесването на Васил Левски – народен воин, идеолог и уредник на българската национална гражданска война. Той е идеолог и уредник на българската национална гражданска война, създател на Вътрешната революционна организация. Известен е и като Апостола на свободата, поради организирането и създаването на революционна мрежа за освобождение на България от османско господство. Пътува по страната и основава частни революционни комитети, които да приготвят обща гражданска война. Неговата фантазия е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, без значение от своята националност и изповедание.

3. 145 години

Санстефанският кротичък контракт е прелиминарен кротичък контракт сред Руската империя и Османската империя, който поставя завършек на Руско-турската война (1877-1878) година и урежда, въпреки и неокончателно, отделяне на Трета българска страна след близо пет века османско господство в България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари остарял стил) 1878 година в Сан Стефано (днес квартал на Истанбул), от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от съветска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.

 10 годишнини, които ще отбележим през 2023 година

4. 120 години

През 2023 година се навършват 120 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание – връх в националноосвободителното придвижване на българите в Македония и Одринско. След Освобождението на България от петвековно османско господство, по силата на Берлинския контракт на Великите сили от 1878 година, тези две области остават в рамките на Османската империя. Въстанието избухва на църковния празник Свети Илия – 2 август, откъдето идва и името му. Против въстаналото население османското държавно управление изпраща 350 000 постоянни бойци, снабдени с съвременно оръжие и артилерия. Равносметката: в Македония и Одринско се водят 239 сражения, в които вземат участие към 26 400 въстаници против неведнъж надминаващ ги съперник. Опожарени са 201 села, изцяло разрушени са над 12 400 къщи, убити са 4 700 души, оставени без заслон – над 70 800 души. 30 000 са принудени да изоставен родните си домове и да търсят избавление в България. Въпреки своя крах, Илинденско-Преображенското въстание демонстрира на европейската общност, че поробеното население в Македония и Одринско не желае повече да търпи османското робство и че ще продължи и по-нататък своята битка до извоюването на националната си самостоятелност.

5. 115 години

През 1908 година в църквата „ Св. Четиридесет мъченици “ във Велико Търново е оповестена Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си взаимозависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския контракт (1878 г.). Политическият акт, осъществен от държавното управление на Александър Малинов, е последната и най-важна стъпка за България като страната – битката за самостоятелност стартира с Възраждането, битката за независима черква, Априлското въстание, Руско-турската война, Съединението и най-после Независимостта. След като афишира България за самостоятелна страна, княз Фердинанд I приема купата цар.

6. 110 години

На 17 май се навършват 110 години от подписването на Лондонския кротичък контракт, с който се поставя завършек на Първата балканска война. Той е направен от представители на шестте Велики европейски сили в хода на конференция под председателството на английския държавен секретар сър Едуард Грей. С него Османската империя се отхвърля от огромна част от балканските си владения.

7. 100 години

Walt Disney Animation Studios е учредено на 16 октомври 1923 година от братята Уолт и Рой О. Дисни. То е едно от най-старите анимационни студиа в света, което години след основаването си се трансформира в една от най-големите развлекателни компании в света. Основано като Disney Brothers Cartoon Studio през 1923 година, преименувано на Walt Disney Studio през 1926 година, а през 1929 година е преименувано на Walt Disney Productions, студиото е концентрирано в производството на късометражни филми. През 1934 година уголемява продукцията си, включвайки пълнометражни филми, като първият е  “Снежанка и седемте джуджета ” от 1937 година, който е един от първите пълнометражни анимационни филми и първият, основан в Съединени американски щати.

 10 годишнини, които ще отбележим през 2023 година

8. 100 години

След рухването на 600-годишната Османска империя след Първата международна война през 1923 година Турция публично е оповестена за република. На 29 октомври турски националисти отпред с Мустафа Кемал Ататюрк прогласяват Турската република. Ататюрк подписва Договора от Лозана, който дефинира новите граници на Турция и статута на страната.

9. 60 години

На 22 ноември 1963 година президентът на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди е смъртоносно прострелян, до момента в който кортежът му минава по „ Дийли плаза “ в Далас, щата Тексас. За убийството му е упрекнат Лий Харви Осуалд. Два дни след убийството на Кенеди обаче е убит и самият Осуалд. Убиецът му – Джак Руби, е наказан на гибел. Руби апелира наказването си, само че до момента в който чака ново разглеждане на делото, се разболява от рак на белите дробове. Умира в пандиза на 3 януари 1967 година

A post shared by Yousuf Karsh, Portrait Photographer (@yousuf_karsh_official)

10. 10 години 

На 5 декември се навършват 10 години от гибелта на един от най-великите и почитани държавници в света. Един от най-отявлените и ревностни борци за анулация на режима на апартейда и нобелов лауреат за мир – Нелсън Мандела. Първият негър президент на Република Южна Африка, трансформирал се в икона на битката за независимост и пълноправие. Някои го дефинират като най-вдъхновяващия водач на XX век.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР