Началото на пролетта е време за презареждане на организма с

...
Началото на пролетта е време за презареждане на организма с
Коментари Харесай

Билков чай сутрин прави деня лесен

Началото на пролетта е време за презареждане на организма с витамини и други потребни неща, от които зимата ни е лишила. През този интервал е добре да освежим и прочистим тялото с билкови чайове, които са най-полезни и ефикасни точно по това време на годината.

Копривата несъмнено е един от най-ценните блага на пролетта и пораства в цялата страна, а нейните лечебни свойства са били познати още от древността. За разлика от доста други билки и растения, копривата лекува и с листата, и със стеблата, и с корените си. През първия месец от пролетта билката е най-полезна, като за чай или чорба се берат единствено връхчетата на едвам посочилите се стебла. Копривата е един от най-мощните източници на желязо в растителното царство. Тя пречиства кръвта, има кръвоспиращо, диуретично и антианемично деяние. Билката подтиква растежа, обмяната на веществата и ускорява имунитета.

Чaшa чaй oт кoпpивa cyтpин чyдecнo мoжe дa зaмecти кaфeтo. Coкът oт парещата билка пък мoжe дa ce изпoлзвa кaтo ocвeжаващо питиe. Moжe дa ce пoднacя в cъчeтaниe c дpyги плoдoвe и зeлeнчyци като моркoви, лимoни, ябълки и пopтoкaли. Пийте по 3 до 4 чаши чай от коприва дневно за най-хубави резултати и предвидете няколко седмици, преди да забележите усъвършенстване.

Мурсалският чай също е същински естествен балсам и е една от най-удивителните лечебни билки, които се срещат по нашите земи. Той съдържа огромно количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично деяние. Понижава кръвното налягане и надлежно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт. Мурсалският чай даже предотвратява развиването на някои типове ракови кафези в организма и защищава от появяването на атеросклероза. Известен е още като планински, пирински, алиботушки и шарпланински чай. За приготвянето на чая се употребяват задачите цъфтящи стръкове. Най-добре е да го запарите в гореща вода за три минути, като не се предлага подслаждането му със захар, а с лъжичка мед.

Заради незаменимите си качества, билките намират необятно приложение в козметиката и са натурален и мощен метод да изглеждаме по-красиви. Лайката е най-популярното сред всички лечебни растения. Фармакологични проби потвърждават, че тя работи противовъзпалително, оказва помощ при конвулсии, както и за заздравяването на рани. Различни отвари и маски от лайка имат доста удобно влияние върху кожата, като я почиства, избелва и освежава. Ако косата ви е изтощена и слаба, измиването с запарка от лайка ще укрепи и укрепи корените и ще <210> придаде размер и искра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР