Началото на проекта БЪРЗИ ГЕРОИ 112 на територията на община

...
Началото на проекта БЪРЗИ ГЕРОИ 112 на територията на община
Коментари Харесай

Над 250 деца от Девня станаха БЪРЗИ ГЕРОИ 112 и вече знаят как могат да спасят живот


Началото на плана БЪРЗИ ГЕРОИ 112 на територията на община Девня стартира на 15 ноември 2022 година и обхвана всички деца в града на възраст от 6 до 10 години (учениците от 1 до 4 клас и подготвителни групи, включително в детски градини). Включването в програмата е взаимна самодейност на община Девня, СУ „ Васил Левски “, ДГ „ Незабравка “ и трите огромни индустриални предприятия в общината – „ Агрополихим “ АД, „ Девня Цимент ” АД и „ Солвей Соди ” АД, като получи и институционалната поддръжка на РУО, Варна.



БЪРЗИ ГЕРОИ 112  е здравно-образователна стратегия, ориентирана към децата и техните близки, в която всички се образоват по какъв начин да разпознават признаците на инсулт и по какъв начин да работят вярно при положение на неотложност. Програмата употребява естествения възторг на децата да споделят знанията си вкъщи и по този начин да научат всички в фамилията по какъв начин да разпознават признаците на инсулта, с цел да работят решително и бързо в незабавна обстановка. Целта е хората да потърсят здравна помощ в първите 3 „ златни “ часа, като по този начин има 90% възможност инсултът да бъде претърпян без тежки и ужасяващи последствия за потърпевшите и техните близки.



БЪРЗИ ГЕРОИ 112 е в България от април 2021 година благодарение на Световната организация по инсулт. Включва се в самодейността " Училища за здраве "  на Световната здравна организация и ЮНЕСКО и се употребява от незаменимата поддръжка от Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и науката и Българско сдружение по неврология.



На 9 и 10 февруари 2023 година се организира тържественото връчване на документите на децата от СУ „ Васил Левски “ и ДГ „ Незабравка “ в Девня за сполучливото привършване на програмата. По време на двете събития с доста възторг, усмивки и горделивост децата споделиха наученото и към този момент се усещат уверени, че могат да спасят живота на своите близки. На тържествата участваха кмета на община Девня, Свилен Шитов, който взе участие интензивно в квалифицираната от децата стратегия, координатора на БЪРЗИ ГЕРОИ 112 за България, Елица Хадживълчева, представители на РУО, Варна, „ Агрополихим “, „ Девня Цимент “, „ Солвей Соди “, шефовете на образователните заведения и обичаните учители на децата, които станаха скъпи посланици на самодейността. „ Радвам се, че имахме опцията да станем една от първите общини в България, в която всички деца се образоваха по този план, с помощта на нашите сътрудници. Вярвам, че този и бъдещи сходни планове ще допринесат за по-добрия живот на нашите деца и че посредством нашето бъдеще, децата, ние, възрастните, можем да научаваме нови, скъпи уроци. “, разяснява Свилен Шитов във връзка реализацията на самодейността в община Девня.



С приключването на програмата над 250 деца от Девня се причисляват към към този момент подготвените деца в други райони на България. От добитите познания по плана БЪРЗИ ГЕРОИ 112 от всяко подготвено дете се употребяват неговите двама родители и четирима баби и дядовци. Равносметката за Девня е, че минимум 1500 възрастни, чрез своите деца и внуци, към този момент разполагат с скъпа здравна информация по какъв начин да работят при положение на инсулт.


Съвместните планове на локалната власт, просветителните институции и бизнеса, ориентирани към образование, предварителна защита и избавяне на човешки живот ще не престават и в бъдеще.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР