Началото на последния месец от годината е вързан с два

...
Началото на последния месец от годината е вързан с два
Коментари Харесай

Днес е важно да отидете на църква, вижте защо

Началото на последния месец от годината е вързан с два мотива за вървене на черква.
Първият мотив е обвързван с честването на двама светии – Наум и Филарет, а вторият е, че през днешния ден във всички храмове се светява вода.
Св. оракул Наум
Св. оракул Наум живял 700 години преди Рождество Христово. Свети оракул Наум ­ един от дванадесетте по този начин наречени “малки” пророци, произхождал от Галилея, от село Елкоша. Времето на служението на недостатък Наум се отнася към втората половина на царуването на Иудейския цар Езекия, т.е. към 745-­714 година прочие Р. Хр. (след разрушаването на Израилското царство). За другите условия от живота на пророка не се знае нищо. Според преданието, той умрял на 45-годишна възраст и бил заровен в отечеството си. 200 години преди него оракул Йона, по Божия заръка предсказал разрушението на Ниневия за огромните беззакония на нейните поданици. Ниневитяни се покаяли и всеблагият Господ отменил строгата Си присъда. Но след известно време те отново се развратили. Тогава Господ посредством устата на оракул Наум им разкрил страшните бедствия, които ще ги реализиран. Пророчеството се сбъднало тъкмо. Ниневия, един от най-големите и богати градове на античния свят, била разрушена дo основи и разграбена от враговете. Разливането на р. Тигър довършило опустошението. Сега едвам може да се познае мястото, където е бил тоя колосален град. Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал правилните Божии чиновници посредством разкриване на евангелските обещания.
Св. Филарет Милостиви
Роден е в малоазийската област Галатия, само че живял в прилежащата пафлагония, в селото Амния. Наследил от татко си огромно благосъстояние, получил и богата зестра от жена си Теозва, той бил най-богатият човек в цялата област. Притежавал огромен, просторен дом, нови, лозя, пчелини, стада наедрял и малък добитък, доста прислужници. Обхванат от извънредно състрадание към нещастните и бедните, той последователно раздал всичко, което имал, до момента в който довел фамилията си до цялостна мизерия. Бивши негови другари почнали да го подкрепят с подаяния, с цел да не гладуват жена му и децата му. На укорите от страна на фамилията си той отговарял, че има прикрито богатство, което, като му пристигна времето, ще се открие. В края на живота си, той се прибрал в един цариградски манастир, Радолфия, където авансово изкопал гроба си. Преди да настъпи гибелта му, той в молитвено пророческо привидение предсказал бъдещето на своите мъжки и женски внуци, като библейският патриарх Яков, и предал Богу дух на 90-годишна възраст.
На 1 декември във всички храмове светяват вода.
Ако съумеете да отидете на черква до обяд или в ранния следобяд, ще можете да си налеете прясна светена вода, преди да са я бутилирали.
С тази вода наръсете домовете си (без тоалетната и банята) и работните си места, наръсете всички членове на вашите фамилии, с цел да изчистите отрицателната сила и да можете по този начин пречистени да се подготвите прочувствено и духовно за идния огромен празник Рождество Христово.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР