Началото на годината беше исторически момент за Хърватия, тъй като

...
Началото на годината беше исторически момент за Хърватия, тъй като
Коментари Харесай

За първи път от 20 години: Защо с влизането си в еврозоната Хърватия трябваше купи 2 тона злато?

Началото на годината беше исторически миг за Хърватия, защото нацията стана част от еврозоната и одобри еврото като своя национална валута. На този декор стана ясно, че златото остава главен актив за централните банки.

Миналия месец Кришан Гопаул, пазарен анализатор за Европа, Близкия изток и Азия в Световния златен съвет, заяви, че Хърватия е купила близо 2 тона злато през декември. Това беше първата покупка на злато от Централната банка от 2001 година, отбелязва.

Според хърватската социална осведомителна организация HRT покупките на злато са свързани с влизането на нацията в еврозоната. Хърватия трябваше да трансферира част от задграничните си запаси към Европейската централна банка (ЕЦБ).

В изявление за HRT шефът на Хърватската национална банка Борис Вуйчич, че институцията е прехвърлилила 639,9 милиона евро на ЕЦБ при започване на януари.
 Месец в еврозоната: Ето какви са същинските цени на храните в магазините в Хърватия
Месец в еврозоната: Ето какви са същинските цени на храните в магазините в Хърватия

Годишната инфлация на Хърватия през първия месец в еврозоната възлиза на 12.7 на 100

Закупеното злато, почти 56 256 унции и на стойност над 101 милиона $, съставлява 15% от заплащането към ЕЦБ. Останалите 85% от заплащането са в щатски долари, оценени на 580,1 милиона $. Централната банка съобщи, че е купила златото на свободния пазар за малко над 1800 $ за унция.

Според HRT златните запаси на Хърватия са били обект на развълнуван спор през годините. През 2015 година беше разкрито, че златото на нацията е било продадено през 2001 година за към 272 $ за унция. Хърватия имаше 13,2 тона злато, откакто се отдели от Югославия при започване на 90-те години.

Хърватия се причисли към Европейския съюз през 2013 година и лиши близо 10 години, с цел да стане член на еврозоната. Държавите би трябвало да дават отговор на съответни стопански критерии, с цел да станат членове на еврозоната, в това число постоянни обществени финанси, устойчива ценова непоклатимост и постоянна валута.
 Хърватия в спор с търговците: Цените след въвеждането на еврото
Хърватия в спор с търговците: Цените след въвеждането на еврото " пощуряха "

Около 40% от компаниите безпричинно са вдигнали цените след 1 януари

Въпреки че Хърватия купи злато за първи път от повече от 20 години, тя сигурно не беше единствената. Миналия месец Световният съвет по златото означи, че централните банки са закупили 417 тона злато през четвъртото тримесечие на предходната година.

Централните банки са закупили 1136 тона злато предходната година, най-вече от 1967 година насам и второто най-голямо количество от 1955 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР