Началото на 2021 година бе белязано от сериозни инциденти в

...
Началото на 2021 година бе белязано от сериозни инциденти в
Коментари Харесай

Инцидентите от старта на годината в планината болезнено ни напомниха, че само България е без въздушна Бърза помощ в ЕС

Началото на 2021 година бе белязано от съществени произшествия в планината. Турист почина, откакто се подхлъзна и пропадна по скат при преход близо до връх Ботев. В региона станаха общо пет сходни случки, при които пострадаха четирима. Трима от тях - тежко.

И откакто бедата стана факт, за следващ път се сетихме, че в България няма нито един медицински хеликоптер. Докато Румъния разполага с 22 такива, а даже Република Северна Македония, която е над четири пъти по-малка по територия, има две въздушни коли за спешна помощ. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз без авиационна спешна помощ.

Иначе министър председателят Борисов през днешния ден се появи от държавен хеликоптер , без да се усети, че това единствено може да подразни хората, които са наясно, че сме единствената страна без въздушна Бърза помощ в Европейски Съюз.

" Ако имахме хеликоптер , избавителните интервенции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа ", съобщи оня ден шефът на Планинската избавителна работа към Българския червен кръст Емил Нешев.

И обърна внимание на обстоятелството, че неналичието на такова съоръжение рискува живота и здравето, освен на потърпевшите, само че и на техните спасители.

" Изключително мъчителна е тематиката за неналичието на хеликоптер за ПСС. Не знам по какъв начин са се чувствали потърпевшите през това време, до момента в който ги обработим, до момента в който ги свалим долу до колите за спешна помощ. Да не приказваме за рисковете, в които слагаме спасителите. Смятам, че виновните лица и институции би трябвало да вземат ограничения в последна сметка ", сподели Нешев.

Най-смелите очаквания у нас да бъде доставен медицински хеликоптер са за 2023 година.

" А до тогава? Колко души би трябвало умрат? “, попита шефът на Планинската избавителна работа пред bTV.

Нещо като нищо

В края на март предходната година Министерството на районното развиване и благоустройството разгласява процедура за пазаруване на два медицински хеликоптер а на стойност 20 млн. лева

Безвъзмездната финансова помощ се дава непосредствено на Министерството на здравеопазването по процедурата „ Регионална здравна инфраструктура - 2 “ по Приоритетна ос 4 „ Регионална здравна инфраструктура “ на европейската стратегия.

С обезпечаването на въздушни коли за спешна помощ ще се усъвършенства достъпът до незабавна здравна помощ в страната. Те ще се употребяват за транспорт на потърпевши от мястото на случая до лечебно заведение, за превоз сред лечебни заведения, превоз на пациенти при произшествия с всеобщ темперамент и други, прецизираха от ведомството.

В плана написа още, че медицинските транспортни средства за превоз по въздух ще бъдат употребявани при незабавни обстановки, при трансплантационни обстановки, както и за реакции по време на бедствия и повреди. Че е планувано е хеликоптер ите да бъдат оборудвани със модерно здравно съоръжение и да бъде обезпечена нужната инфраструктура за употребата им. Плюс създаване и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, нужна за действието на въздушните транспортни средства и образование за употреба на пилотен екипаж и медицински екипи.

Всичко това звучи добре, само че...

" Не съм оптимист ", споделя пред OFFNews Георги Спасов, началник на компанията " Хели Ер ", която единствено допреди две години поддържаше две съвременно оборудвани въздушни коли за спешна помощ в България. Въпросната частна компания ги достави у нас още през 2013 година с вярата с тях да се избавят животи, само че удари на камък в дебрите на родната администрация.

" Правихме редица срещи и диалози с Министерството на здравеопазването, само че срещнахме единствено индиферентност ", изяснява Спасов. 

В последна сметка страната отхвърля да поеме даже и дребна част от разноските за поддръжка на хеликоптер ите и екипажите им, а " Хели Ер " се виждат принудени да продадат в чужбина машините, които са избавили най-малко 20 души при произшествия у нас. Едната въздушна кола за спешна помощ отпътува за Грузия през 2018 година, а другата - през 2019 година Там те и сега вземат участие в планински избавителни интервенции.

Колкото и неуместно да звучи, за самолетната компания се оказва по-лесно да взе участие в филантропични задачи на Организация на обединените нации в страни с военни спорове в Африка, в сравнение с да помогне на планинското избавяне в родината си. 

Георги Спасов е безапелационен, че плануваният бюджет от 20 милиона лв. би бил задоволителен единствено за закупуването на един профилиран хеликоптер.

" Разходите не са единствено за машината. Необходими са хангари, площадка, база, образование на фрагменти. Пилотите на въздушните коли за спешна помощ би трябвало да имат най-малко 1500 часа във въздуха, а такива експерти у нас към този момент съвсем няма. Или им остават няколко години до пенсия. Само за един хеликоптер са нужни три екипажа от по трима души - водач, техническо лице и избавител. Няма по какъв начин да стане бързо и елементарно. Говорим и за годишен разход за поддръжка от към 2 милиона лв. на хеликоптер ", изяснява той.

Съвсем друга тематика е, че един или два медицински хеликоптер а няма да решат казуса. За да покрие европейските критерии за качествена въздушна помощ, страната ни би трябвало да разполага с 6 машини, които да бъдат ситуирани в разнообразни райони на страната, с цел да могат да окажат своевременна реакция при бедствена обстановка. И - за жалост, още дълги години е по-добре да не се надяваме, че някой ще ни изпрати въздушна кола за спешна помощ, в случай че пострадаме в планината.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР