Началото беше трудно, но вече съм уверен, че сме лидер

...
Началото беше трудно, но вече съм уверен, че сме лидер
Коментари Харесай

ESGNews.bg – първата по рода си платформа в България

Началото беше мъчно, само че към този момент съм убеден, че сме водач в тази тематика. Но не се състезаваме с никого, а го вършим, тъй като обичаме планетата си, държим на природата и хората и желаеме да подтикваме използването в България на всички положителни и устойчиви практики. Така създателят на ESGnews.bg откри събитието „ ESGnews & Friends “, на което бе показана пред ESG общността в България единствената към този момент в страната профилирана ESG платформа.

Идеята се роди предходната година през ноември, когато с сътрудниците в офиса обсъждахме нещо видимо дребно – снабдяването с вода. Искахме да сложим завършек на голямото количество пластмаса, което генерирахме всекидневно. И до момента в който си говорихме за другите машини за вода, взехме решение като цяло да станем по-„ зелени “, а по-късно стигнахме до концепцията, че можем да опитаме да подтикваме тези трендове посредством разпространение на всички положителни международни, а български, практики “, сподели Томов.

Самата платформа започва през месец май, набирайки бързо известност измежду компаниите и ESG общността. Нейният фокус е върху ESG трендовете, регулациите и използването на разпоредбите, само че предлага и известни тематики, насочващи вниманието към екологичните, обществените и управническите въпроси, и методите за решаването на наболели проблеми.

Платформата към този момент построява партньорства с бизнеса и академичната общественост и отразява внедряването на разнообразни политики и начинания от тяхна страна.

Не съм вярвал, че ще има толкоз огромен интерес. Още на първия месец получихме над 50 мейла от разнообразни компании, искащи да опишат да своите ESG начинания. Тогава разбрахме, че платформата може да се трансформира в извънредно значим инструмент за бизнеса и обществото “, сподели Боян Томов.

„ Важно е да бъдем сътрудници и да може да помогнем – да даваме повече информация на хората какво е ESG, по какъв начин се развива в фирмите и към нас и да може да учим децата си и околните си “, обърна се създателят на платформата към събралите се в инкубатора на „ София Тех Парк “ представители на бизнеса, академичната общественост ESG експертите.

По време на събитието платформата ESG News връчи грамоти на едни от най-активните хора и организации в България, които са приели идеята „ ESG “ като неизменима част от своя живот и професионална активност. „ Това е нашето „ благодаря “ към хората, стартирали разнообразни академии и начинания, тъй че да образоват повече хора и до повече хора да стигне тази тематика “, сподели Томов.

Една от тези грамоти бе връчена на доцент Маню Моравенов, изпълнителен шеф на Българската фондова борса.

Благодаря доста за тази грамота, доста съм разчувстван. Вярвам във всичко, което Боян сподели. Това е идея. Напълно уверени сме и имаме вяра, че няма различен път за България и нашия свят. Ние също обичаме нашата планета и се радваме, че от ден на ден младежи се борят за „ зеленото “ бъдеще на планетата. Благодаря на уредниците, че са основали първата такава медия. Виждам доста бъдещи взаимни начинания на Зеления център и ESG News ”, сподели Моравенов.

Той сподели, че за борсата устойчивото развиване е идея и тя се занимава доста интензивно с устойчивите финанси.

„ Зеленият център към този момент има 40 участника, в това число доста необятен набор от огромен бизнес в България, няколко университета, също и неправителствени организации, с поддръжка от страната. Всичко това успяхме да създадем единствено за една година, изцяло непринудено, без възнаграждение “, сподели Моравенов.

Директорът на борсата изясни, че ESG е много обширна материя.

Тепърва се градят стандартите и положителните практики, това ще продължи много дълго напред в  годините. Решихме, че нямаме време да чакаме. Българският бизнес не е толкоз огромен както огромните международни корпорации, множеството нямат потенциал и опция да отделят запас и разноски за възстановяване на ESG рейтинга си и представянето им. Заради това започнахме да организираме помощни средства за българския бизнес, с цел да помогнем на този преход “, сподели още Моравенов.

Зеленият център на БФБ е построен върху три стълба: ESG насоките, отчитането и ESG борсов показател.

Първият дирек: насоките за ESG отчитане, които зеления център одобри – справочник, който споделя в обобщение какво би трябвало на направи една компания, в случай че желае да е устойчива, по какъв начин да регистрира политиките и набор от индикатори, които на този стадий изисква Европейския съюз, с цел да бъде регистрирана устойчивостта – ще се усъвършенстват в бъдеще.

Втория дирек: интернет инструментът Oxygen, който разрешава на компании, които целят да отчетат своят резистентност. От началото на идната годината компании с над 500 чиновници ще са задължени да регистрират резистентност, ще го вършат с годишните си финансови доклади. Трябва да регистрират и оповестяват развиването си, в това число и въглеродния си отпечатък. Инструментът оказва помощ тъкмо за това – да се калкулира въглеродният отпечатък на фирмите, освен листнатите на борсата, а всички.

Третия дирек: партньорството с компанията за финансова информация Refinitiv. По нейната методика борсата ще направи рейтинг на фирмите. Методиката за влизане в планувания ESG борсов показател би трябвало да е подготвена до края на годината и да стартира да работи от 2023 година

ESG рейтингите към този момент са доброволни, само че считам, че те ще се наложат на пазарен принцип. Колкото са по-зелени и устойчиви са фирмите, толкоз по-лесно и на ниска цена финансиране ще получават “, сподели Моравенов.

Източник: ESGnews.bg

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР