Началникът на ВМА отбелязва, че четири години след кризата със

...
Началникът на ВМА отбелязва, че четири години след кризата със
Коментари Харесай

ВМА окончателно изплати дълговете си от 227 млн. лв.

Началникът на ВМА отбелязва, че четири години след рецесията със свръхзадлъжнялостта на болничното заведение задълженията са платени и благодарение на страната

Още по тематиката
Арестувани хапчета

Здравната комисия предлага производителите да държат запаси от медикаменти на стойност над 700 млн. лева
5 апр 2018
Здравното министерство взема на ръчно ръководство лечебните заведения

Това ще става посредством нов обединен финансов стандарт, ориентиран към икономисване на средства
1 апр 2018 Правителството отпусна дотация от 14 млн. лева на Министерството на защитата, с цел да може Военномедицинска академия да се разплати дефинитивно с Българската банка за развиване. През юни 2016 година част от общите отговорности на ВМА към доставчиците й бяха цедирани от държавната финансова институция. Става въпрос за 52.4 млн. лева

Отново тогава с разпореждане на държавното управление й бяха отпуснати 20 млн. лева, с цел да покрие част от средствата по заема. Сега военното министерство, което е принципал на ВМА, дефинитивно ще погаси задълженията й към ББР с отпуснатите 14 млн. лева

Тежко завещание

Преди четири години, когато предходният шеф на ВМА проф. Николай Петров, в чийто екип беше сегашният шеф – проф. Венцислав Мутафчийски, пое военната болница, тя беше най-задлъжнялата измежду държавните лечебни заведения. По това време задълженията й бяха 227.5 млн. лева, като 114.3 млн. лева от тях бяха главница, а останалата част – лихви. Всеки месец болничната конструкция генерираше сред 5 и 8 млн. лева нов дълг. Причината бяха насъбрани отговорности към снабдители в продължение на към 10 години.

Първите стъпки на екипа бяха да понижи разноските и да стартира да покрива за своя сметка старите отговорности към доставчиците. Разходите паднаха с 25% за две години и от 70.5 млн. лева доближиха 53.3 млн. лева през 2016 година ВМА реализира отстъпки от доставчиците си в размер на общо 21 млн. лева за последните четири години.

Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски напомня, че преди три години е била направена и цесията на задълженията в размер на 52.4 милиона лв.. В договорката с ББР някои от кредиторите са понижили лихвите и са се отказали от част от отговорностите.

В края на 2016 година дълосрочните отговорности на болничното заведение към този момент бяха 14.3 млн. лева

Как се разплати болничното заведение

" Тези пари (към ББР - б.р.) след това са планувани в бюджета на ВМА, който се отпуска от страната за идващите три години – на траншове, и са преведени към ББР поредно в края на 2016, 2017 година и в този момент, при започване на 2018 година – остатъкът от цесията ", отбелязва Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски добавя, че към май 2017 година болничното заведение е имала над 16 милиона лв. отговорности, които са били настоящи и отвън цесията.

" Всъщност 2017 година ние завършихме с нула лв., т.е. изплатихме тъкмо тези 16 милиона лв. и сега нямаме никакви оперативни задължения. След вчерашното заплащане и след заплащанията през първото тримесечие ние не генерираме нов дълг. Плащаме си сметките в точния момент, без никакви просрочия. През това време, когато бяхме в тежкото състояние с 227 милиона лв. задължения, не са уволнявани хора, не са намалявани заплатите, даже има растеж на спомагателното материално стимулиране с към 8 милиона лв. на годишна база спрямо 2014 година ", отбелязва той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР