Началникът на спешното отделение на Софиямед“ д-р Иван Христов даде

...
Началникът на спешното отделение на Софиямед“ д-р Иван Христов даде
Коментари Харесай

Шефът на Спешното в Софиямед: Кобрата беше с двустранна пневмония, казах му, че не може да се бие на 100 %

Началникът на незабавното поделение на „ Софиямед “ доктор Иван Христов даде изявление за " Монитор ", в което разгласи детайлности за метода, по който Кубрат Пулев е преболедувал от COVID-19. По думите на медика излиза наяве, че Кобрата е имал двустранна бронхопневмония и е излязъл против Антъни Джошуа незадоволително възобновен от болестта.

- Д-р Христов, по кое време Кубрат Пулев се обърна към вас за помощ?

- Той се разболя от COVID-19 при започване на ноември. Оплакваше се от температура и изнемощялост, което съществено наруши неговата подготовка. По-малко сила, по-малко спаринги, по-малко механически тренировки – обърка се целият му режим. Освен това Кубрат трябваше да има спаринг сътрудници от Германия и от Швеция, само че поради ковид а те отпаднаха като вид.

- Защо Пулев потърси тъкмо вас?

- Познавам Кубрат и Тервел от 30 години, от дълго време се грижа за здравето им.

- Вие сте лекували също волейболисти, футболисти, спортисти, гребци…

- Да, в действителност аз самият 15 години съм бил волейболист, приключил съм спортно учебно заведение, минал съм през спортната школа на Локомотив (София). Така че в душата си съм състезател и това ми е слабото място. Когато започнах да работя като доктор, ме търсеха доста спортисти. Братята Тервел и Кубрат познавам, откогато бяха пети и седми клас. Бях доктор на боксовия клуб ЦСКА и освен следях здравословното им положение, само че участвах във всички техни тренировки. Двамата израснаха пред очите ми като мои деца и по тази причина ги почитам, оценявам техния труд. Освен това са прелестни момчета, а не подправени родолюбци, както ги упрекват. Не, в противен случай. Неслучайно те, както и синовете на Тервел, носят имената на български владетели. Знаете, че Тервел се включи като доброволец в незабавното поделение на „ Софиямед ”, подготвеност беше изявил и Кубрат. Те са подготвени да оказват помощ на всички места с каквото могат и милеят за България.

- Да се върнем към болестта на Кубрат. Колко съществени бяха провалите от COVID-19?

- Започнахме лекуване, както при всички, като болестта имаше удобен ход. От извършените по-късно проучвания обаче се откри двустранна пневмония в назад развиване, което е нещо съществено за всеки човек, изключително в случай че би трябвало да се състезава за международна купа. Успяхме да преодолеем острия интервал, само че по този начин или другояче Кубрат излезе на кръга след пневмония и ненапълно възобновяване.

- Кога за последно го прегледахте?

- В началото на декември преди отпътуването му направихме всички проучвания. Скенерът сподели, че е прекарал пневмония, която е в етап на възобновяване. PCR пробата му беше негативен. Въпреки това след сходна зараза пациентите са с понижен физически потенциал. Това съгласно мен се видя и в мача. Кубрат нямаше сила да движи краката, ударите му бяха по-слаби.

- Имаше ли миг на съмнение у него дали да не откаже мача?

- Нямаше. Както споделих, той е заслужен българин, който не се стопира пред нищо. Кубрат нямаше и избор, тъй като първия път не игра против Джошуа поради травма и знаеше, че трети път няма да го поканят. Имайте поради, че този мач беше огромната му цел. Той в никакъв случай не е бил човек, който се плаши от нещо или търси аргументи да се откаже. В борба за международната купа обаче стресът и напрежението в допълнение утежняват нещата. А той се състезава с понижен функционален потенциал и без сила. В този смисъл Кубрат победи себе си.

- Според вас по какъв начин щеше да постъпи противникът му Антъни Джошуа в сходна обстановка?

- Вероятно нямаше да се качи на кръга. Това може да го направи единствено Кубрат. Подобен образец преди време сме имали с различен популярен българин - Дан Колов.

- По ваши наблюдения спортистите по-тежко ли изкарват вируса?

- Всичко е строго самостоятелно. При всички положения физическото и психическото безсилие усилват риска за по-тежко протичане.

- Вие персонално какво посъветвахте Кубрат преди заминаването му?

- Казах му, че ще играе доста под опциите си. Обясних му, че има риск от намален потенциал, по-малко сила, по-слаба централизация и забавени реакции.

- Какво чувствахте, до момента в който го гледахте?

- Бях разтревожен за него в дните преди мача. После обаче бях горделив. Кубрат показва воля. Въпреки че имаше тежки удари, продължаваше да играе и да се пробва да обърне мача. Това може да го направи единствено един човек, който обича България и обича спорта. И желае да способства нещо за позитивното въодушевление на хората.

- Този мач беше единственият ярък лъч в другояче тревожните новинарски емисии… Което не попречи на бурята от рецензии по-късно.

- Смятам, че обидите са неуместни и недостойни.В огромната си част това са мнения на хора, които даже нямат визия от този спорт. Когато подлагаме на критика в обществените мрежи или с чашка пред тв приемника, би следвало да се замислим с какво всеки един от нас е съдействал за страната ни. Кубрат е най-проспериралият ни професионален боксьор. Дори след загубата би следвало да го поддържаме. Много пъти сме се гордели с него и ни е карал да се радваме. Хубаво беше, че при посрещането на Кубрат имаше дребни деца, които откровено и с чисти сърца демонстрираха поддръжката си. Много възрастни има на какво да се научат от тях.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР