Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе среща днес, 12

...
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе среща днес, 12
Коментари Харесай

Началникът на отбраната се срещна с новия командир на Съюзното съвместно командване на силите – Неапол


Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов организира среща през днешния ден, 12 септември, с новия пълководец на Съюзното взаимно командване на силите – Неапол адмирал Стюарт Мънч, който встъпи в служба през юни тази година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата.

Адмирал Ефтимов подчертава върху стратегическото значение на Черно море за страните в района и НАТО в подтекста на актуалните условия на комплицирана военностратегическа среда и на война в непосредствена непосредственост до нашите граници. Той акцентира, че България остава ангажирана в поддръжката си към груповите старания за обезпечаването на безвредно и свободно мореплаване. „ Отговорност на страните-членки на Алианса от Черноморския район е да подсигуряват свободата на придвижване и сигурността на морския трафик, комерсиалните пристанища и военноморските бази “, посочи началникът на защитата. Той бе безапелационен, че през годините военните водачи от района са подчертавали неведнъж сериозната значимост на Черно море за националната и груповата сигурност.



 

На срещата адмирал Ефтимов и адмирал Мънч разгледаха процеса на отбранителното обмисляне на НАТО, ограниченията за нараснала зоркост и тези за дълготрайно повишение на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса, както и самодейността за засилено предно наличие в отговор на войната в Украйна.

Акцент беше подложен и на развиването в сухопътния домейн във връзка с възпирането и защитата на Югоизточния фланг на НАТО. Адмирал Ефтимов и адмирал Мънч разискаха трансформацията на бойната група, ситуирана на българска територия, в сходство с взетите решения на Срещата на върха на НАТО в Мадрид.

В рамките на визитата си в нашата страна новият пълководец на Съюзното взаимно командване на силите – Неапол ще се запознае с настоящото положение и подготовката на батальонната бойна група.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР