Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав на

...
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздрави личния състав на
Коментари Харесай

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: Има с какво да се гордеем като нация с традиции в авиацията

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов поздрави персоналния състав на Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) „ Г. Бенковски и на Военновъздушната образователна база в Долна Митрополия по случай Международния ден на авиацията и космонавтиката през днешния ден, 12 април, оповестяват от МО. “Командно-преподавателският състав и курсантите влагат старания, умения, сила и плам да възстановят традициите, дружно да надградим и създадем условия за стабилно бъдеще “, съобщи адмирал Ефтимов в словото си във ВВВУ „ Георги Бенковски “. Той изрази удовлетворение, че концепцията за възобновяване на ВВВУ се е оказала работеща.

„ Пред очите ви пораства нещо стойностно, за което генерации са отдали сили и сила, трансформирали са го в своя идея. Вие имате своето предизвикателство да го възстановите и да го поставите в актуалните действителности. С самопризнание към вашите прародители, насочваме през днешния ден своя взор напред и нагоре “, уточни адмирал Ефтимов. Той изрази увереност, че има с какво да се гордеем като нация с обичаи в авиацията и принос за развиването на космонавтиката.

„ Светът се трансформира с бързи темпове и се развива високотехнологично, a нашата задача е да отговорим реципрочно, да бъдем съответни и да можем да реагираме на провокациите пред системите за сигурност. В основата на това значително стоят подготовката и образованието “, безапелационен бе началникът на защитата. Той уточни, че модернизацията и софтуерното развиване на армията са съществени цели, залегнали в Стратегическия обзор на защитата, Програмата за развиване на Въоръжените сили 2032 и в Плана за развиване на Въоръжените сили до 2026 година Адмирал Ефтимов акцентира, че за Военновъздушните сили (ВВС) приоритет е сполучливото приемане и асимилиране на изтребителите F-16 Block 70, с което авиацията ни стъпва в 21-ви век. Сред основните планове са също придобиването на нови трикоординатни радари, отдалечено управляемите системи за далечно и близко наблюдаване, за командване, ръководство и целеуказване, за модерна Противовъздушна защита.

„ В НАТО космосът е признат като действен домейн. В момента тази идея се операционализира, следва построяването на галактически център на Алианса. Нашата упоритост е да имаме свои представители в него, създава се национална позиция и се залагат доктринални и концептуални документи, които би трябвало да намерят своето практическо приложение и в образователните стратегии “, съобщи адмирал Ефтимов. Той добави, че България има фрагменти за този център, като се реализира асортимент на претенденти за профилирана подготовка, с цел да имаме своето национално посланичество при откриването на този център.

Началникът на ВВВУ „ Г. Бенковски “ бригаден военачалник Юлиян Радойски означи, че в одобряването на България като страна, която развива авиационна просвета и взе участие в галактическите проучвания, постоянно интензивно са се включвали възпитаниците на висшето военно авиационно учебно заведение. „ Няма нито една страна с нашите мащаби и население, която да е с двама космонавти и да е извела на орбита повече от 150 апаратури, принадлежности и системи, с които са извършени към 300 опита на борда на разнообразни спътници и орбитални станции. Страната ни е 18-ата в света съгласно класацията на Организация на обединените нации за страни, изпратили лична научна инсталация в Космоса, шеста със личен космонавт, трета, която създава специфична галактическа храна и е изпратила втори космонавт, единствено след Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати “, напомни бригаден военачалник Радойски в словото си пред курсанти и преподаватели.

В отговор на журналистически въпрос за поддръжката на образователната авиация, адмирал Ефтимов разясни, че тя е в обсега на Закона за публичните поръчки, според който има голям брой процедури и благоприятни условия за обжалване, в следствие се срещат избрани усложнения. „ Те са незначителни и не въздействат директно на подготовката на курсантите и на водачите от Военновъздушни сили. Надявам се към средата на годината да бъдат преодолени и да имаме такава численост образователни самолети, която разрешава повишаване на летателните часове “, безапелационен бе началникът на защитата.

За отбелязване на 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса адмирал Ефтимов награди отличили се курсанти с книгата на изобретателя, инженера и летеца Асен Йорданов „ Вашите криле “. „ Имате ли крилете на младостта, на дръзновението, на вашата упоритост – хоризонтите са отворени пред вас “, прикани ги той.

В рамките на своето посещаване във ВВВУ „ Георги Бенковски “ началникът на защитата прегледа битовия корпус, напълно ремонтиран през последната година. Той организира среща с командването на Военновъздушната образователна база в Долна Митрополия по въпросите на образователната авиация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР