Началникът на морския отдел на Росгвардия полковник Сергей Волков е

...
Началникът на морския отдел на Росгвардия полковник Сергей Волков е
Коментари Харесай

Арестуваха шефа на Росгвардия, доставил нискокачествени радари за Кримския мост

Началникът на морския отдел на Росгвардия полковник Сергей Волков е бил арестуван за доставката на нискокачествени радарни системи за битка с дронове, употребявани за отбрана на Кримския мост от безпилотни летателни апарати.
Прочетете още
Състав на 235-и гарнизонен боен съд задържа под стража в сряда Волков, шеф на отдела на Военноморската администрация на Руската армия, разгласи сътрудник на организацията напряко от правосъдната зала, където се гледаше мярка за неотклонение на офицера.

„ Съдът почете настояването на следствието и дефинира на полковник Волков, обвинен по част 3 от член 286 от Наказателния кодекс на Руската федерация („ Превишаване на властта, довело до тежки последствия “), мярка за неотклонение под формата на задържане под стража до 17 май ", прочете решението си арбитър Андрей Толкаченко.

Както се показва в материалите по делото, вследствие на извършен търг е подписан държавен контракт сред Федералното държавно дружество Ростовски научно-изследователски институт по радиокомуникации (РНИИРС) и Росгвардия на обща стойност 395 486 196 рубли (ок. 3.9 милиона долара). 

Тръжната документи предвиждала доставката на две радарни системи за битка с дронове, които могат да бъдат употребявани, наред с други цели, за отбрана на Кримския мост. В същото време по време на осъществяването на контракта се оказало, че експлоатационните характерности на това съоръжение не разрешават сполучливо решение на дилемите за битка с „ безпилотниците “. Въпреки това Волков приел оборудването. Следственият комитет на РФ го упреква в корист с власт, довела до тежки последствия, което може да му донесе до 10 години затвор.

Странно държание на обвинения, обаче, може да докара до преквалифициране на обвиняванията на идващ стадий. При претършуване в жилището на полковник Волков, служебните лица разкрили телефона му в отделението за прахуляк на автоматизираната перална машина. Според проверяващите по този метод офицерът се е опитал да скрие съзнателно телефона. Самият Волков обяснил, че телефонът му бил върху пералнята, и евентуално е паднал в чекмедженцето за прахуляк в паниката. Военнослужещият от Росгвардия не се признава за отговорен по повдигнатите му обвинявания, а юристът му съобщи в съда, че военният самичък е дал незабавно пин кода на телефона си.

Следствието счита, че по време на покупката Волков се е договорил за доставката на комплекса с „ влошени “ характерности. Според юриста обаче казусът с комплексите се оказал в изчезнал „ спомагателен блок “. Производителят на системата бил монополист на пазара, а изчезналият блок, виновен за битка със самолетите и дроновете, не бил част от осъвременения комплекс, платен от Волков.

Както изясни следователят пред РИА Новости, Волков е бил известен от завода, че закупените комплекси са с понижена функционалност и че " не могат да извършват дилемите, предоставени на Росгвардия, а точно да откриват дронове от дребен клас. Въпреки това оборудването било купено, а след месец и Росгвардия се отказала да ги употребява. Договорът за доставката на системите Орел-БПЛА е бил подписан през октомври 2020 година, а системите е трябвало да бъдат доставени до декември 2021.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР