Началникът на Бюрото по европейски въпроси Талия Фрешър, началникът на

...
Началникът на Бюрото по европейски въпроси Талия Фрешър, началникът на
Коментари Харесай

Израел благодари на Иван Гешев за недопускането на "Луковмарш"

Началникът на Бюрото по европейски въпроси Талия Фрешър, началникът на Бюрото по еврейски връзки и международни религии Шули Давидович и Еуал Наор, шеф на отдел „ Югоизточна Европа “ в Министерство на външните работи подчертаха, че Израел прави оценка високо положените от българската прокуратура и от основния прокурор Иван Гешев старания за недопускане протичане на антисемитска демонстрация като „ Луковмарш “, която се преглежда като платформа, сплотяваща хора от Европа, изповядващи неонацистки хрумвания.

 

В рамките на срещата бяха разисквани провокациите пред демократичния свят във връзка със зачестилите прояви на език на омразата. В тази връзка основният прокурор Иван Гешев обърна внимание, че на национално равнище към момента съществуват празноти в българското законодателство, които следват да уточняват белезите на закононарушенията от ненавист, както и неналичието на ефикасни способи за докладване на деянията на антисемитизъм в обществените медии и интернет пространството като цяло.

 

Талия Фрешър акцентира, че еврейската общественост в света е обезпокоена от покачвания интензитет на антисемитизъм в част от европейските страни и изключително на новите му форми, произлизащи от напредъка на технологиите и дигитализирането на публичния живот. Главният прокурор Иван Гешев акцентира, че са нужни общи старания на демократичната общественост за противопоставяне на заканите от кибертероризъм. Българската делегация срещна израелските дипломати с самодейността на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите в България за създаване в центъра на гр. София на монумент в памет на българските адвокати, помогнали за спасяването на българските евреи от Холокоста.

 

Признание за активността на прокуратурата по попречване на „ Луковмарш “ бe изказано и от Густи Браверман, член на Борда на шефовете и шеф на отдела за диаспората на Световната ционистка организация. Организацията е основана от Теодор Херцел, определян като „ духовния татко на Израел “. Недопускането на антисемитската демонстрация в България бе високо оценено от израелската страна и несъмнено като важен образец за отстояване на демократичните полезности.

 

Главният прокурор Иван Гешев бе безапелационен, че и отсега нататък Прокуратура на Република България ще продължи да поставя старания по предварителна защита на антисемитизма и недопускане налагането на антидемократични настроения измежду обществото.

 

В рамките на работното посещаване в Израел, водената от Иван Гешев делегация организира среща с Робърт Сингер, ръководител на Центъра за израелско въздействие, и представители на юридическата общественост. Обсъдени бяха юридическите аспекти във връзка с третирането на закононарушенията от ненавист и опциите за съдействие сред българската прокуратурата и израелския неправителствен бранш в противодействието на деянията на антисемитизъм и език на омразата, което би асъдействало за одобряването на България като образец за страна член на Европейския съюз, която сполучливо е лимитирала деянията на антидемократични идеологии. Това ще е явен знак и за обичайно положителните връзки сред България и Израел.

Българската делегация организира среща и с представители на българската общественост в Израел и посети клиниката, в която практикува проф. Йосеф Алкалай, дълготраен президент на Световното сдружение по дерматология, чийто родители са родени в България, а самият той получи българско поданство през 2011 година

Българската делегация посети и кибуц, ситуиран на границата сред Израел и Ивицата Газа, учреден от български евреи през 1943 година Местните поданици споделиха, че макар компликациите и рисковете, живеят щастливо. Иван Гешев, Цветомир Йосифов и Ясен Тодоров бяха осведомени с прилаганата от израелска страна система по защита на границата, а по-късно сложиха и керамични плочки върху стена, построена от локален гражданин като знак на вярата за по-добро бъдеще, макар провокациите и компликациите.

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР