Наблюдаващите прокурори по разследването за изнудване, по което в четвъртък

...
Наблюдаващите прокурори по разследването за изнудване, по което в четвъртък
Коментари Харесай

МВР обяви, че прокуратурата се бави, което може да доведе до освобождаването на Борисов

Наблюдаващите прокурори по следствието за изнудване, по което в четвъртък вечерта бяха арестувани някогашният министър председател Бойко Борисов, говорителката му Севделина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов, се бавят с преценката на доказателствата, което може да докара до освобождението на тримата

Това излиза наяве от публично известие на Министерство на вътрешните работи, оповестено в 17:00 часа в петък, съобщи

Максималният период на наложения от полицията 24-часов арест на Борисов, Арнаудова и Горанов изтича след 21:00 часа. Затова, в случай че до тогава Софийската градска прокуратура (СГП) не се произнесе дали по следствието има задоволително уличаващи данни, с цел да бъдат арестувани тримата за 72 часа, те ще бъдат освободени.

Пресцентърът на Министерство на вътрешните работи заяви, че още в 10:00 часа в петък държавното обвиняване е било известено с факс за формираното следствие за изнудване, което е осъществено сред 2014 и края на 2019 година Впоследствие това беше доказано от прокуратурата, която обаче до следобяда твърдеше, че не е получила самото дело от полицията.

Сега от Главната дирекция "Национална полиция " прецизират, че към 12:00 часа назначените по случая двама наблюдаващи прокурори са отказали да се срещнат с проверяващите служители на реда, които да им рапортуват събраните от тях материали. Вместо това обвинителите ги инструктирали да ги внесат в деловодството на СГП, от които да ги вземат. Към 16:00 часа обаче от СГП поискали въпреки всичко да се срещнат със чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

“Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекъснато, в случай че прокуратурата не постанови прокурорско задържане за период до 72 часа. При следващи инструкции на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени ", се добавя в известието на вътрешното министерство.

Свободна Европа потърси за коментар говорителката на СГП Десислава Петрова, само че не я откри на мобилния ѝ телефон.

Разследването не е от компетентността на Европрокуратурата

Малко по-рано в петък от пресцентъра на държавното обвиняване прецизираха, че посочената в полученото по факс съобщение правна подготовка на хипотетичното закононарушение “изключва компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе публикуваното в началото от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи съобщение”.

В четвъртък вечерта вътрешното министерство разгласи, че организира “мащабна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България”, в границите на която са арестувани Борисов, Горанов, Арнаудова и някогашната председателка на парламентарната финансова комисия Менда Стоянова. По-късно стана ясно, че Стоянова не е измежду задържаните.

“До сегашния миг делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура”, прибавиха от държавното обвиняване в петък на обяд.

Късно вечерта в четвъртък юристът на Борисов Менко Менков съобщи пред медиите, че някогашният министър председател и водач на опозиционната партия ГЕРБ е арестуван за 24 часа в границите на следствие за изнудване.

Адвокатът на Борисов твърди, че министър председателят е наредил ареста му

Юристът сподели, че това е станало по предписание на министър-председателя Кирил Петков, уточнявайки, че следствието по случая е формирано след показания на Петков по-рано същия ден. На въпрос по какъв начин е схванал, че министър председателят е наредил задържането на Борисов, Менков отговори, че той е единственият човек, свидетелствал по случая, само че не е осведомен със наличието на неговите показания.

“Това, което разбрах е, че първото деяние по досъдебното произвеждане е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството му на свидетел”, съобщи Менков.

Той добави, че мотивът за следствието е сигнал на гражданското придвижване БОЕЦ, в който “за нищо съответно не става въпрос”. Менков конкретизира само, че става дума за “извадки от медиите в продължение на години, изявления за най-различни неща, по огромна част от които са правени инспекции от прокуратурата” и “има отводи от формиране [на разследване], и няма повдигнати обвинявания на никого”.

По-рано в четвъртък пресцентърът на Министерство на вътрешните работи заяви, че при огромна полицейска акция са арестувани Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов, някогашната председателка на парламентарната финансова комисия Менда Стоянова и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. По-късно стана ясно, че Стоянова не е задържана.

Четиримата са посочени от Васил Божков като участници в изнудването му

Четиримата бяха посочени поименно от обвинения по най-малко 19 обвинявания някогашен хазартен необут Васил Божков като забъркани в скица за неговото изнудване, по която той им е предал десетки милиони лв..

“Не написа кое лице е изнудвано от господин Борисов, по кое време е изнудвано, за кого, защо, по какъв начин и по какви аргументи, въобще такова в заповедта за [задържане за] 24 часа [няма]”, сподели Менков пред медиите на излизане от националната полиция час и половина след среднощ.

По мотив формалното известие на Министерство на вътрешните работи, че акцията е извършена “във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България” юристът разяснява, че “изобщо не взе участие никаква Европрокуратура в това следствие, въобще не се твърди за никакви евросредства”.

Акцията по задържането на Борисов съответства с визитата на европейската основна прокурорка Лаура Кьовеши в България, която през последните два дни се срещна с премиера Петков, вътрешния министър Бойко Рашков, правосъдната му сътрудник Надежда Йорданова и основния прокурор Иван Гешев.

По този мотив Менков сподели, че единственото, “което се твърди” по линия на следствието, е, че “вероятно министър-председателят през вчерашния ден в срещата си с госпожа Кьовеши е оповестил, че ще последват някакви арести, тъй като нещо би трябвало да се прави, [...] само че Европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори не вземат участие в следствието и не става въпрос за никакви евросредства”.

Менков описа, че Министерство на вътрешните работи води кореспонденция по случая от три месеца, по която е било формирано досъдебно произвеждане по-рано в четвъртък. По думите му резултатът е бил, че в изискванията на необходимост е претърсен домът на Борисов. Тази процедура планува опция полицията да работи без да уведомява прокуратурата, което би трябвало да се случи в границите на идващите 24 часа.

“Изобщо не можем да приказваме за никаква необходимост в случай, че три месеца се прави така наречен инспекция и през днешния ден по нечие давление разпореждането идва от министър-председедателя Кирил Петков”, съобщи Менков. Попитан по какъв начин е схванал това, той съобщи: “От данните по преписката.”

"Не съм осведомен какво е споделил господин Кирил Петков в разпита си "

“Г-н Кирил Петков е разпитан в качеството на очевидец през днешния ден, обясних ви, и това е единственото деяние по следствието, с което е поставено началото и е формирано досъдебното производство”, добави юристът на Борисов с уточнението, че ще апелира заповедта за задържане на някогашния министър председател.

“Не съм осведомен какво е споделил господин Кирил Петков в разпита си, не мога да предсказвам какво тъкмо е казал”, сподели Менков в отговор на още един въпрос в кои материали е прочел, че точно актуалният министър председател е разпоредил клиентът му да бъде задържан.

Междувременно пред постройката на националната полиция се събраха десетки симпатизанти и членове на ГЕРБ, в това число някогашни министри и депутати от партията на Борисов. Сред тях бяха и издателят на таблоидния уебсайт ПИК Недялко Недялков, някогашният евродепутат Николай Бареков, и наказаният на две инстанции за изнудване по делото “Октопод” Марчело Джотолов.

Съпартийците на Борисов организираха в петък митинг пред Министерския съвет, който по-късно мина през Министерство на вътрешните работи и приключи пред Народното събрание. От най-голямата опозиционна партия се оповестиха за оставка на държавното управление и осъществяване на предварителни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР