Наблюдава се тенденция за увеличение на заявленията на български граждани

...
Наблюдава се тенденция за увеличение на заявленията на български граждани
Коментари Харесай

Все повече българи подават заявления за планово лечение в страни от ЕС

Наблюдава се наклонност за нарастване на заявките на български жители за планово лекуване в страни-членки на Европейски Съюз. Това сподели доктор Галинка Павлова, зам.-председател на българския лекарски съюз, по време на Четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнео и СПА туризъм.
Д-р Павлова изясни, че упованията към здравното обслужване са все по-високи, само че финансите в опазването на здравето са прекомерно лимитирани. „ Планираното лекуване в страна от Европейски Съюз може да изиска пациентите да подадат заявление за авансово позволение от съответната национална здравна каса. Разрешение се дава единствено, когато пациентите не могат да бъдат лекувани в личната си страна в границите на рационален от здравна позиция интервал на време “, посочи тя. „ Ако желаеме да развиваме медицински туризъм, би следвало да имаме информация в коя страна кои са болесттите, за които има дълъг лист за очакване и дали бихме могли да бъдем конкурентноспособни и можем ли да предложим нещо, което да удовлетвори пациента и той да пристигна тук да извърши съответната процедура “, разясни доктор Галинка Павлова. По думите й България би трябвало да изнесе информация за това интензивно. „ Да отидем в другите страни и на място да предоставим информация за това, което можем да създадем с съответни медицински услуги за съответни консуматори, които можем да притеглим да се лекуват у нас “, добави тя. Д-р Павлова добави, че България има двустранни контракти със Сърбия, Черна гора и Хърватия за обществено обезпечаване, обхващащо и здравното обезпечаване. „ Тези двустранни контракти са извънредно значимо, тъй като посредством тях могат да се договорят съответни параметри сред страните “, разяснява тя.
По думите й би трябвало да има баланс сред устойчивостта на здравната система на всяка страна и отбрана правата на пациентите за лекуване в чужбина. „ За България това се оказва проблем. Към момента НЗОК дължи на другите здравноосигурителни каси 250 млн. лева за лекуване на българи в чужбина. В момента текат договаряния тази сума да бъде разсрочена. В най-лошия случай, в случай че тази сума бъде изискуема в даден миг, ще имаме ли сигурност да си го позволим, в случай, че сега Касата борави с обществен запас в размер на 3 милиарда лева “, разяснява доктор Павлова.
„ БЛС упорства това да не са заплащания от този запас – тези 3 милиарда лева Това са отговорности, които следва да се финансират от бюджета на страната и един път да тръгнем на чисто. Необходимо е страната да покрие дефицита за здравноосигурителни заплащания посредством субсидия от държавния бюджет “, съобщи тя.
Д-р Павлова заяви, че се следи наклонност за нарастване на заявките на български жители за позволение на планово лекуване в страни членки на Европейски Съюз. По думите й за 2016 година НЗОК е издала 546 S2 формуляра за планово решение отвън България. Най-много са те за Германия – 298, следвана от Белгия, Австрия и други
„ Най-честата причина за планово лекуване в чужбина е привършване на лечебните благоприятни условия в България. В чужбина се лекува постоянно злокачествени новообразувания на костите, костни малформации и други “, разясни тя
По думите ѝ през 2016 година от Фонда за лекуване на деца в чужбина са издадени 171 формуляра за лекуване отвън страната. Тя означи, че финансирането на лекуване на пълнолетни лица в чужбина отвън обсега на здравното обезпечаване се реализира непосредствено от бюджета на Министерство на здравеопазването. Т.е. това е трети механизъм за лекуване в чужбина.
Д-р Павлова даде данни на НЗОК, съгласно които у нас се лекуват непознати жители, които живеят в страната или са били в България за краткотрайно престояване. Близо 4 млн. лева е получила българската Здравноосигурителна каса за лекуване на чужденци в страната. Предявили сме претенции за още 2 млн. лева,но дали ще ги получим е въпрос на диалози и доказвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР