Наблюдава се сигурна тенденция за повишаване на случаите на COVID-19

Наблюдава се сигурна тенденция за повишаване на случаите на COVID-19 ...

Над 90% от новите случаи на коронавирус у нас са от британския щам


Наблюдава се сигурна тенденция за повишаване на случаите на COVID-19 у нас. Държавата разхлабва мерките, а болниците спират плановите операции и прием.

Според проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов", втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден - за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Според лекаря, в момента 90% от случаите от новозаразените са с британския вариант на коронавируса.Още по темата6 мар 2021 07:002485 мар 2021 21:3028

"В "Пирогов" малко повече от половината COVID легла са заети. Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от тях са с този британски щам - той се разпространява по-активно", обясни пред bTV проф. Габровски.Той коментира и разхлабените мерки в страната. "Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е, все пак, да бъдем отговорни", допълни той.

Зам-директорът на "Пирогов" заяви, че организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата.
Проф. Габровски каза, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в "зелените коридори", но след като има достатъчно количество ваксини.

"Опитът ни в "Пирогов", от записването на часове, показва, че има проблеми - хора идват много по-рано, притеснени дали ще им аваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час", отбеляза лекарят.


По публикацията работи:

Източник: dnes.bg