Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в

...
Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в
Коментари Харесай

Плащат по 3500 лева за 40 дни курс за енергийна ефективност

Наблюдава се дефицит на фрагменти в строителния отрасъл, изключително в сферата, обвързвана с внедряването на методите за енергийна успеваемост. 

Това демонстрира изследване на „ Маркет Линкс “ измежду към 100 компании в цялата страна.

Основната причина е, че няма задоволително подготвени експерти.

Над 80% от компаниите настояват, че са изцяло подготвени в учредителен проект, само че най-неготови са във финансов.

Част от тях са скептични към прехода към зелена стопанска система акцентирайки, че това ще бъде следващата „ реплика “ и „ побългаряване “.

Въпреки това те считат, че това е посоката за развиване, която е неизбежна.

Само 10% от компаниите, взели участие в изследването, декларират, че техни чиновници са участвали  през миналите няколко години в образование, обвързвано с енергийна успеваемост. Това изясни доцент Цветелина Стоянова, експерт- откривател в „ Маркет Линкс “.

„ Оказва се, че в България заради „ политически чадър “, един специалист, професор чисто субективно е задържал процеса на образованието на нови фрагменти, свързани с енергийно проучване и енергийни оценки .

Поради тази причина, мнението на множеството специалисти е, че не сме подготвени от тази позиция, няма задоволително енергийни оценители.

Всички знаят, че 11 години е замразена опцията да се провеждат курсове за енергийна успеваемост за енергийни инспектори.

Сега се откри подобен курс от негови сътрудници. Това са някакви политически игри, които аз като външен експерт недоумявам и се чудя по какъв начин светът на бизнеса понася такова нещо.  За 40 дни образование таксата е 3 500 лева, това е като едно образование в университет.  Веднага се записват към 100 индивида, като има още доста искащи, което демонстрира огромният интерес към тази подготовка “, разяснява тя.

Голям проблем се оказва, че енергийните инспектори са доста небалансирано разпределени сред София и страната.  Проблем е и че те могат да работят единствено в две консултантски компании, добави Стоянова. Това ги лимитира и забавя процесите. Експертите от сектора показват, че има нужда от съгласуване и координиране на дейности сред образованието и подготовката на нужните фрагменти. „ Браншът е в рецесия на фрагменти.

Една от аргументите е, че архитектите се преквалифицират на ИТ експерти.  Това беше доста изненадващо. Другото нещо, което ни впечатли е неналичието на опция за придобиване на на практика умения. Студентите са доста откъснати от практиката. Няма проектантски колективи, които да им оказват помощ да навлязат в сектора. Другият проблем, който всички акцентираха е административната тежест “, изясни специалистът.

Резултатите от изследването не са изненадващи, разяснява изпълнителният шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване Ивайло Алексиев.  „ Всички стратегии, свързани с енергийна успеваемост досега бяха старт и стоп стратегии – като има стратегия, има търсене, като няма стратегия, няма търсене. Няма по какъв начин един бизнес да оцелее по този метод – нито консултантския, нито строителния бизнес. Като завърши следващата огромна акция, строителните компании си губят квалифицираните служащи, които са обучили. Те отпътуват на друго място, в чужбина най-често. Консултанти няма потребност да се основават в голямо количество “, разяснява той.

Според него, би трябвало да има непрекъснати начинания, които да поддържат интереса към сградното възобновяване, плановете за енергийна успеваемост и за възобновими източници.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР